StoryEditor

Z Dzurindu môže byť generál bez vojska

25.01.2010, 23:00
Autor:
besbes

Tí, čo chceli voliť SaS, akoby stratili strach, tvrdí sociológ.

SaS vyletela z hranice zvoliteľnosti až na tretie miesto. Čo za tým je?
Akoby opadol strach ľudí, ktorí by túto stranu chceli voliť a obávajú sa, že by ich hlasy mohli prepadnúť. Ako podstatnejšie sa však javí to, že Sulíkovi sa podarilo niečo ako navŕtať hrádzu, ktorá drží voličov SDKÚ pokope. A to tým, čo povedal a čo nemal odvahu povedať nikto zvnútra SDKÚ: že Mikuláš Dzurinda síce má veľké zásluhy, no už nie je prínosom. Tí, čo majú podobný názor, prešli od SDKÚ k SaS.

Sulíkova strana sa už v preferenciách dotiahla na SDKÚ. Stráca Mikuláš Dzurinda post lídra opozície?
Ak podobne dopadne aj ďalší prieskum agentúry Focus, ktorý príde o pár dní, tak tá pozícia Mikuláša Dzurindu ako lídra opozície bude veľmi silno naštrbená. Môže sa dostať do polohy, keď bude generálom bez vojska.

Prečo sa voliči SDKÚ vidia práve v SaS?
Zdá sa im, že SaS má väčší potenciál ako strana, ktorú vedie Mikuláš Dzurinda.

Suverénne najsilnejší ostáva Smer-SD s podporou viac ako 40 percent ľudí. Je reálne, že si Robert Fico toľkých voličov aj udrží a bude mu tak po voľbách stačiť jediný koaličný partner?
Ťažko povedať. Je jeden z otáznikov pre voľby, koľko z tých 40 percent Smer reálne obháji. Skôr sa očakáva, že to bude menej. Ako každá strana, ktorá má takýto náskok -- jej voliči skôr či neskôr nadobudnú dojem, že víťazstvo je naše a nepôjdu voliť. Preto sa očakáva menej. Spoľahlivo sa však nedá odhadnúť, o koľko. Druhý otáznik vyplýva z toho, ako sú rozložené ostatné hlasy. Je tu príliš veľa strán, ktoré majú 5 až 6 percent a hrozí im, že sa do parlamentu nedostanú. Podstatné je, koľko hlasov sa bude prerozdeľovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:55