StoryEditor

Lipšic sťaží život držiteľom zbraní

02.09.2010, 00:00
Žiadna automatická zbraň doma a pravidelné psychotesty pre držiteľov zbrojných preukazov.

Masaker v Devínskej Novej Vsi, ktorý si vyžiadal sedem nevinných životov a smrť útočníka, dohnala ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) k zmene pravidiel pre držiteľov zbraní.                                 

Zákaz automatov
"V priebehu niekoľkých dní pripraví ministerstvo vnútra novelu zákonu o zbraniach a strelive, aby automatické zbrane nemohli byť využívané ani na športové účely, a to ani v situácii, keď sú upravené na jednotlivé dávky, na jednotlivé strely,“ uviedol Lipšic deň po tragickej udalosti v Bratislave.

Rovnako plánuje sprísniť podmienky na držanie zbrane. Súčasná legislatíva totiž prikazuje psychotesty len pre žiadateľov zbrojného preukazu. Lipšic chce zaviesť opakovanie psychotestov každých päť rokov, pričom nevylučuje odobratie preukazu. "Nie je mysliteľné, aby sme mali účinné zbrane v rukách osôb, ktoré predstavujú riziko pre slušných ľudí,“ dodal minister.

Všeliek neexistuje
Odborníci síce považujú toto rozhodnutie za správne, bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor sa však domnieva, že nestačí. "Je potrebné hľadať viaceré príčiny takýchto ohavných skutkov a toto môže byť jeden z nich, ale nie je to všeliek a jediné riešenie, ktoré by doviedlo spoločnosť k efektívnemu výsledku,“ reagoval pre HN. Aké opatrenia by štát mal podľa neho ešte zaviesť, je vraj na dlhšiu diskusiu.

Športový strelec a rozhodca športovej streľby Martin Böhm, ktorý sa poznal s vrahom z Devínskej, pokladá Lipšicov návrh za dosť nezmyselný a iba za slabú politickú agendu. "Medzi poľovníkmi sú používané aj samonabíjacie zbrane s oveľa účinnejším strelivom. Ak totiž niekto v amoku napadne suseda sekerou, asi nezakážeme sekery, respektíve len tie väčšie,“ zhodnotil plánované kroky ministerstva. Podľa neho sa týmto len zhoršia podmienky na športovú streľbu.

(Ne)legálna zbraň útočníka
Útočník z Devínskej Novej Vsi mal v legálnej držbe šesť zbraní. Na vraždu použil podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka českú modifikáciu samopalu VZ 58, konkrétne CZ 858. Táto zbraň, aby mohla byť držaná legálne, musí byť prispôsobená len na streľbu jednotlivými ranami. "Svedecké výpovede aj výpovede našich príslušníkov potvrdzujú, že strieľal v dávkach, to znamená, že takúto zbraň, ak si ju prerobil na používanie v dávkach, držal nelegálne,“ vysvetľoval Spišiak. Výsledky potvrdí až expertíza.

Strelcov kolega zo súťaží Böhm však popiera, že by Ľubomír Harman používal prerobenú zbraň. "Pokiaľ si pamätám, Harman mal útočnú pušku typ CZ 858, ide o neupravenú zbraň VZ 58. Je to samonabíjacia zbraň, so vzhľadom samočinnej zbrane a používa sa iba na športové účely. Táto zbraň je len skutočne komplikovane prerobiteľná na strieľanie dávkou,“ dodal športový strelec.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 06:31