StoryEditor

Väčšina ministrov ide prepúšťať

17.08.2010, 00:00
Radšej prepustiť časť úradníkov, ako im znížiť platy. Takto znie recept väčšiny ministrov novej vlády, ktorí dostali úlohu naplniť vyprázdnenú štátnu kasu úspornými opatreniami.

Najväčšie otázniky visia nad vojakmi, policajtmi a hasičmi.

Úloha od Radičovej
Šetrenie ministrom naordinovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Každému ministerstvu chce od začiatku roka okresať rozpočet o desatinu. "Záväzok je desať percent ušetriť na mzdových prostriedkoch štátnej správy,“ uviedla predsedníčka vlády. Ušetriť by sa malo zhruba 200 miliónov eur. V štátnej správe totiž pracuje 130-tisíc ľudí, na ktorých mzdy sa tento rok minú dve miliardy eur. Radičová necháva na ministroch, ako predpísaný balík peňazí ušetria. Môžu si vybrať, či prepustia zamestnancov, zoškrtajú platy alebo opatrenia skombinujú.                                   

Splnenie úlohy bude problematické hlavne pre ministerstvá vnútra a obrany, pod ktoré spadá 60-tisíc ľudí. Väčšinu tvoria hasiči, policajti a vojaci, na ktorých ministri šetriť odmietajú. "Asi by nebolo správne znižovať stavy policajtov alebo hasičov. Ani by nebolo správne znižovať ich platy,“ vyhlásil šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH). Podobne reagoval aj minister obrany Ľubomír Galko (SaS). "Mám prvoradú zásadu, aby všetky peniaze, ktoré majú skončiť u vojakov, tam aj skončili.“

Miliarda na mzdu
Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) je skeptický voči tomu, či ministerstvá zadanie splnia. "Som zvedavý, či sa podarí ušetriť peniaze v rezortoch obrany a vnútra, ktoré už v minulosti prijímali škrty v mzdových výdavkoch s veľkou nevôľou.“ Len v tomto roku "zhltnú“ na mzdách takmer miliardu eur. Koncom mesiaca by malo byť jasné, či Lipšic s Galkom ubránia platy svojich podriadených. Dovtedy by mali mať ministerstvá hotové analýzy. Na základe nich rozhodnú aj o presnom počte úradníkov, ktorí prídu o prácu.

O konkrétnych číslach zatiaľ hovorí iba minister práce Jozef Mihál (SaS). Zo 460 ľudí sa rozlúči so šesťdesiatimi. "S približne 20 zamestnancami sme už urobili dohody o ukončení pracovného pomeru,“ reagoval Mihál. Výšku úspor ale neprezradil.

Desiati robia to isté
Aj ostatní ministri väčšinou ohlasujú prepúšťanie zbytočných úradníkov. "Máme takú sekciu, kde robí 20 ľudí a desať robí to isté,“ uviedol pre HN minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). V "personálnych úsporách“ vidí priestor aj šéf rezortu kultúry Daniel Krajcer (SaS). "Nemám tendenciu siahať výkonným a schopným ľuďom na platy,“ podotkol. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) chce okresať hlavne počet colníkov.

Bývalá vláda Roberta Fica tiež sľubovala zoštíhľovanie "armády“ úradníkov. Rozlúčiť sa chcela s pätinou, čo nesplnila. Lipšic tvrdí, že Radičovej vláde sa podarí sľub splniť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:57