StoryEditor

V kauze Malinová policajtov nepokarhali

18.11.2010, 23:00

Žiaden policajt nebude pykať za pochybenia vo vyšetrovaní kauzy Hedvigy Žákovej-Malinovej. Rozhodla o tom nitrianska krajská polícia, ktorá sa zaoberala výsledkami kontroly inšpekcie rezortu vnútra. Tá zistila, že policajti pri objasňovaní údajného napadnutia niekdajšej vysokoškoláčky spravili chyby vo vyšetrovacom spise. Štyri roky starý prípad dodnes leží na Generálnej prokuratúre.

Postup polície dal inšpekcii preveriť po nástupe do funkcie minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Po tom, ako kontrolóri odhalili, že policajti zanedbali kancelársku robotu, nitrianske policajné riaditeľstvo malo rozhodnúť o ich prípadnom potrestaní. Mohlo ísť napríklad o zníženie platu na určité obdobie. Podľa hovorkyne nitrianskej krajskej polície Renáty Čuhákovej žiadne tresty nakoniec neudelili. "Pri vyšetrovaní tohto prípadu vznikli drobné administratívne chyby, ktoré budú zovšeobecnené a budú s nimi oboznámení vyšetrovatelia v rámci Nitrianskeho kraja," informovala.

Malinovej advokát Roman Kvasnica si myslí, že preverovanie postupu polície zlyhalo. "Vyšetrovanie bolo vedené nezákonne. V spise je nielen viacero pochybení, ale aj úmyselných zásahov do vyšetrovacieho spisu," reagoval. Bývalý policajný prezident Ján Packa sa odmietol k záležitosti vyjadriť. "Nebudem si, s prepáčením za výraz, kašľať sám seba na hlavu. Ja som povedal, že Malinová pre mňa kauza nie je," uviedol Packa.

Prípad Malinovej, ktorú obvinili z krivej výpovede, skončil na Generálnej prokuratúre. Tá už vyše roka čaká na doplnenie posudku od dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Petra Labaša. "Žiadne stanovisko ku kauze nedám," povedal Labaš. Podľa pôvodného posudku, od ktorého sa dištancovali viacerí lekári uvedení ako jeho spoluautori, Malinová sa mala zraniť sama. Trnka nevedel povedať, či doplnený posudok už dostal. "Nevylučujem, že ho už máme. Nezaoberám sa len touto kauzou. Keď budem o ňom vedieť, tak to zverejním," vyhlásil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 02:39