StoryEditor

Trnka vyhral, súd vrátil tajnú voľbu

21.04.2011, 00:00

Nočná mora vládnej koalície s názvom Tajná voľba generálneho prokurátora je späť. Ústavný súd včera vrátil do hry o tento post opozičného kandidáta Dobroslava Trnku. Doznievajúcu vládnu krízu môže onedlho vystriedať ďalšia. Trnka si z úst sudcu Petra Brňáka vypočul, že jeho ústavné práva boli porušené.

Hneď po rozhodnutí súdu premiérka Iveta Radičová vyhlásila, že SDKÚ-DS je za to, aby sa voľba zopakovala. "Nech prebehne normálna tajná voľba." Koalícia pritom po poslednej neúspešnej voľbe robila všetko pre to, aby spôsob hlasovania odtajnila. Zmena aj prešla parlamentom, čaká sa už len na súhlas prezidenta.

Radičová opäť hovorí o demisii
Keď sa voľba zopakuje, opäť sa stretne koaličný kandidát Jozef Čentéš s Dobroslavom Trnkom. Radičová v decembri voľbu spojila so svojím zotrvaním vo funkcii, aktuálne svoje stanovisko zopakovala. Podá demisiu, ak bude Trnka zvolený.

Ústavný súd rozhodoval na podnet Trnku. Národná rada podľa súdu extrémnym spôsobom zasiahla do princípu tajného hlasovania, keď dostatočne nezabezpečila jeho priebeh. Praktiky koaličných strán, ktorých poslanci fotili svoje hlasovacie lístky a inak zabezpečovali disciplínu v tajnom hlasovaní, označil Ústavný súd vo zverejnenom komuniké za exces. Dotknutí politici reagovali na verdikt zhodne -- rešpektujú ho a mienia sa ním riadiť.

Opakovanie voľby je otázne
Aký veľký problém pred koalíciou presne stojí, bude jasné až po zverejnení samotného nálezu. Včera nepanovala úplná zhoda v tom, či poslanci budú opäť hlasovať tajne. Hovorkyňa súdu Anna Pančurová pre HN uviedla, že voľba generálneho prokurátora "by sa mala zopakovať za podmienok spred 2. decembra 2010". Takýto názor zastávajú i ústavní právnici SAV Eduard Barány a Dušan Nikodým, ktorých sme oslovili. "Ak Ústavný súd povedal, že tajná voľba bola neplatná, tak to treba zreparovať -- teda tajnú voľbu zopakovať," vysvetlil Nikodým.

Podľa poslanca KDH Radoslava Procházku však je možné, že sa voľba bude konať za nových podmienok -- t. j. ako verejná, alebo aj to, že sa nebude konať vôbec. Procházka totiž vraví, že súd nevyhovel Trnkovi v plnom rozsahu a zamietol jeho požiadavku na opakovanie volieb. "Zaujíma ma, prečo tak urobil a od toho sa bude treba odraziť."

Rovnako predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár vidí niekoľko alternatív. "Ak právna analýza ukáže, že odtajnenie voľby by malo byť v rozpore s nálezom Ústavného súdu, budeme nález plne akceptovať. V takomto prípade sa voľba zopakuje a bude tajná," vyhlásil.

V hre je obštrukcia
Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) včera naznačil, že koalícia by sa ďalšej vládnej kríze mohla vyhnúť obštrukciou, akú využili v januári. Je presvedčený, že poslanci majú právo sa pri tajnej voľbe prezentovať, čím zvýšia kvórum, hlasovacie lístky však neodovzdajú. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár označil takéto slová za predčasné.
Opakovania tajnej voľby sa však neobáva. "Je to vec dohody. Budeme musieť dosť veľa rokovať o tom, ako to urobíme." Termín opakovania voľby generálneho prokurátora určí predseda parlamentu Richard Sulík až po zverejnený nálezu.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico ho vyzýva, aby tak urobil čo najrýchlejšie. Ústavný súd podľa neho skonštatoval, že tajná voľba je výdobytkom demokracie a nemožno s ňou manipulovať, ako to koalícia robila. Smer bude "pozorne" sledovať, či koalícia nevymyslí iné metódy kontroly.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:21