StoryEditor

U nás šéf firmy, v Česku "bezdomovec"

11.02.2010, 23:00

Firma, ktorá vznikla z bývalej akciovky premiéra Roberta Fica, vyvoláva otázniky. Josef Vařejčko, ktorý je podľa informatívneho výpisu z Obchodného registra predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti Elwing Slovakia, má evidovaný trvalý pobyt na Mestskom úrade v českom Chrudime.

"Nemá vlastné bývanie“
Podľa českého aj slovenského registra by mal totiž bývať na rovnakej adrese, ako je sídlo úradu - Resselovo námestie 77. "Znamená to, že nemá vlastné bývanie a sem si necháva posielať poštu. Z nášho hľadiska je ako bezdomovec, pretože nemá kde bývať,“ potvrdili nám na Mestskom úrade v Chrudime. Vařejčko pritom podľa českého registra vystupuje ako konateľ v desiatkach firmách s niekoľkomiliónovým imaním v každej z nich.

Jediného štatutára Elwing Slovakia sme sa pokúšali vyhľadať aj v Bratislave na adrese, ktorú si akciovka uvádza ako sídlo. "Pána Vařejčka nepoznáme,“ zareagovali nám na recepcii v budove na Ulici Boženy Nemcovej 8, kde poskytujú sídla, schránky a telefónne čísla stovkám firmám - zväčša vyrobených na kľúč. Kanceláriu tam firma teda nemá. "Zo spoločnosti tu nikdy nikto osobne nebol,“ uviedla recepčná, ktorá nám nemohla dať na firmu ani na Vařejčku žiadny iný kontakt. Dozvedeli sme sa len toľko, že všetku poštu doručenú do schránky Elwing posielajú na ďalšiu adresu. Vařejčko je aj štatutárom firmy s takmer rovnakým názvom Elwing Slovakia I s. r. o. - tá sídli na tej istej adrese. Spoločné adresy
Ako HN už včera informovali, eseročku Elwing Slovakia I vlastní londýnska spoločnosť Elwing Limited. Tá pritom sídli na tej istej adrese - Dunstan Close 10 - ako "schránkové“ firmy, cez ktoré malo SDKÚ-DS podľa Fica prepierať "špinavé peniaze“. Stopa zo Slovenska vedia dokonca až do Spojených štátov amerických. Dubajský majiteľ anglického Elwingu totiž šéfuje aj ďalším trom firmám - zaregistrovaným na adrese, ktorá sa zhoduje s bývalým sídlom "garážovej“ firmy Interblue Group. Tá od Slovenska v čase, keď ministerstvo životného prostredia kontrolovala SNS, nakúpila naše emisné kvóty za výhodnú cenu - 5,05 eura za tonu.

Predchodkyňou firmy Elwing Slovakia bola spoločnosť R.F. Development, kde mal až do roku 2004 Robert Fico 50-percentný podiel. Jeho manželka Svetlana pôsobila v jej dozornej rade do roku 2007. "Už tam nefiguruje nikto z jeho známych, ani pôvodný spolumajiteľ,“ reagoval ešte v stredu pre HN Ficov hovorca Braňo Ondruš. Tvrdí, že premiér už osud firmy po predaji nesledoval.

Stavebníci
R.F. Development sa venovala stavebníctvu, rovnakú náplň činnosti podľa obchodného registra má aj Elwing Slovakia - poradenstvo a marketing v stavebníctve, inžinierska činnosť, ekonomické poradenstvo či realitná činnosť. Druhá firma - Elwing Slovakia I - sa podľa informatívneho výpisu z registra zaoberá veľko- a maloobchodom, podnikateľskému poradenstvu, reklamnej činnosti či prieskumu trhu a verejnej mienky. Ani jedna z firiem nemá oficiálnu webovú stránku, z ktorej by sa dalo o nich dozvedieť viac.

Prečítajte si aj:
Vysvetlenie čaká aj HZDS

Stopu z „garáže“ firmy Interblue Group, ktorú vedie až na Slovensko, žiadajú prešetriť opoziční aj koaliční poslanci. Šéf klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš si pýta od premiéra vysvetlenie. „Nech povie definitívne, kto je za Interblue Group.“

Chceli zarobiť v Rusovciach

Bývalá firma Roberta Fica R. F. Development sa v minulosti zviditeľnila vďaka pozemkom v bratislavských Rusovciach. V roku 2003, keď vznikla, získala päťročné predkupné právo na výstavbu domov a bytov na trinásťhektárovom pozemku v Rusovciach.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:36