StoryEditor

Elita sveta nás posadila na lavicu hanby

30.03.2010, 00:00
Slovensko si môže pripísať jeden z najmenej prestížnych titulov.

Z tridsiatky najrozvinutejších krajín združených v OECD máme spolu s Írskom podľa štúdie časopisu Forbes najväčšie problémy s udržaním rastu nezamestnanosti. Slovensko tak za krízu zaplatilo enormným nárastom počtu ľudí bez práce. Nezamestnanosť u nás vzrástla k januáru tohto roka medziročne o štyri percentuálne body na 13,7 percenta. Napríklad v susednom Poľsku to bola v porovnaní s nami ani nie tretina.



Zlá taktika vlády
"Očakávali sme to. Vládu sme upozorňovali, aby nepristupovala k niektorým opatreniam, najmä k zvyšovaniu minimálnej mzdy, ktoré rast nezamestnanosti ešte viac podporili,“ skonštatoval pre HN výkonný sekretár Republikovej únie zamestnávateľov Peter Molnár. Rezort práce sa k našim otázkam do uzávierky nevyjadril. Ministerka Viera Tomanová však pre včerajšie HN povedala, že miera nezamestnanosti bude ešte problémová. "Predpokladám však, že už v roku 2011 by to mohlo byť podstatne lepšie,“ tvrdí.

Ešte vo vlaňajšom porovnaní Forbesu sme sa v spomínanom rebríčku umiestnili oveľa lepšie a obsadili sme siedmu priečku. Podľa analytikov nám medvediu službu spravilo jednostranné orientovanie našej ekonomiky a zlá taktika vlády v boji proti kríze. V porovnaní so susedmi nám dočasne nepomohlo ani euro.

Príspevky nepomohli
Rýchlejšiemu nárastu nezamestnanosti nezabránili ani príspevky z dielne ministerstva práce. Opatrenia začali platiť už v apríli minulého roka, no o niektoré nie je záujem dodnes. Najväčší úspech spomedzi piatich príspevkov mal ten na podporu udržania zamestnanosti, ktorý slúži na preplácanie odvodov. Ku koncu roka sa vďaka nemu udržalo vyše 38-tisíc pracovných miest.

Naopak, nikto neprejavil záujem o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť v oblasti spracovania poľnohospodárskych výrobkov a obchodovania s nimi. "Keďže nie je jasné, ktoré firmy to použili, mohlo sa to zneužiť na udržanie zdravých miest. V čom ja vidím problém,“ povedal analytik INEKO Peter Goliáš.

01 - Modified: 2003-10-22 08:17:18 - Feat.: 0 - Title: Nové diaľnice možno pokryjú aj cementom 02 - Modified: 2003-10-22 08:32:46 - Feat.: 0 - Title: V seriáli F1 ďalšie zmeny pravidiel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:33