StoryEditor

Nečakaná novinka. Vláda chce očkovaným rozdávať peniaze, v hre sú aj ďalšie výhody

16.06.2021, 17:11
Kabinet plánuje plošné odmeny či lotériu pre ľudí po vakcíne.

Písal sa 12. máj a na Úrade vlády po hodinách rokovaní schválili zmeny v covid automate. Predchádzali tomu týždne debát s konzíliom odborníkov i koaličnými partnermi, no i po odklepnutí kabinetom sa čakalo na ďalšie pokračovanie.

O očkovaní sme sa rozprávali aj s imunuológom Milošom Jeseňákom:

Podarilo sa dohodnúť, že do dvoch týždňov bude doplnenie k automatu,“ avizovala vtedy šéfka zdravotníckeho výboru za SaS Jana Bittó Cigániková. Chystalo sa zjednodušenie a na stole ležali aj žiadosti na zvýhodňovanie zaočkovaných.

Uplynul viac ako mesiac a o aktualizácii nie je ani chýru, ani slychu. „Druhý týždeň to stojí, neviem čo sa deje,“ povedala poslankyňa v stredu a dodala, že je najvyšší čas konať. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský však túto tému nepovažuje za akútnu. Vláda totiž má na stole úplne iný motivačný nástroj.

V hre sú finančné odmeny pre ľudí po vakcíne. „Dnes padla na vláde diskusia o hmotnom odmenení. Je možné, že dôjde k nejakej forme finančného príspevku alebo lotérie pre očkovaných,“ povedal minister.

Možnosti sú pritom dve, a to plošná odmena pre všetkých, ktorí si po vakcínu prídu alebo ju už dostali, respektíve lotéria. Podrobnosti však zatiaľ vládni predstavitelia komunikovať nechcú.

Hľadá sa riešenie

Neznamená to však, že viac slobody pre zaočkovaných je už mimo hry. Aktuálne sa čaká na stanovisko ministerstva spravodlivosti. Rezort Márie Kolíkovej má totiž posúdiť, či vôbec môžeme takto ľudí zvýhodňovať a ako veľmi.

Dohodli sme sa, že urobíme porovnanie aj s inými krajinami, osobitne s Rakúskom,“ povedala šéfka justície. Uviedla tiež, že vec je v pracovnej fáze a potrebovali k nej aj viac epidemiologických dát. „Hľadáme aj ústavnoprávny rozmer, ako to urobiť, aby sme vyvážili výhody a ochranu spoločnosti,“ uzavrela Kolíková s tým, že výsledok by mohol byť známy v priebehu niekoľkých dní. Ona sama si myslí, že priestor na takéto opatrenie u nás je.

Kedy by to reálne mohlo vstúpiť do platnosti, je zatiaľ otázne. O možných úľavách pre ľudí po očkovaní sa pritom hovorí prakticky od začiatku vakcinácie.

Najskôr kompetentní argumentovali, že kým nie sú látky dostupné pre všetkých, nemôžeme na ne viazať žiadne výhody. Už niekoľko týždňov sme však v situácii, keď sa k nej dostane každý, kto chce. Stratégiu zvýhodňovania však stále nemáme. Mohla by pritom pomôcť aj pri motivácii ľudí hlásiť sa do čakárne.

Slobodnejší život

Pôvodne sa hovorilo, že by očkovaní mohli byť de facto vyňatí z niektorých reštrikcií. Ak by napríklad na podujatie platilo kapacitné obmedzenie pre sto ľudí, vakcinovaní by išli nad rámec tohto počtu. To sa však javí skôr ako výhoda pre organizátorov než samotných občanov. V hre sú aj možnosti, keď by sa očkovaní mohli slobodnejšie pohybovať, najmä v čase, keď na Slovensko udrie tretia vlna.

Zhoršená situácia v minulosti zamykala dvere prevádzok a obchodov a ľudí zatvárala doma. Je však možné, že občania po vakcíne by sa bez problémov mohli dostať do obchodov a služieb.

Uznal to aj minister Lengvarský. „Tak by to bolo ideálne. Viem si však aj predstaviť, že by sme to cielili na regióny,“ doplnila Bittó Cigániková s tým, že oblasti s vyššou mierou zaočkovanosti by nemali podhliehať takým tvrdým reštrikciám.

Regiónálne či individuálne

Na Slovensku sú stále veľké oblastné rozdiely. Kým v Bratislave je zaočkovaných viac ako 50 percent ľudí, v Čadci je to len 21 percent. V čase, keď používame regionálny covid automat, je prirodzené, že v okresoch s vyššou zaočkovanosťou je menej nákazy, a teda aj slobodnejší život.

Problém by však mohol nastať, keď sa krivka na Slovensku zlomí opačným smerom. Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík však pre HN povedal, že sa uvažuje skôr o individuálnom prístupe smerom k občanom.

Do tejto veci sa podľa informácií HN osobne vložil aj premiér Eduard Heger. Ten na stretnutí s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom diskutoval aj o tom, ako to funguje na Západe.

Tam je využívanie certifikátov o očkovaní, prekonaní covidu či negativite bežnou súčasťou fungovania. Kontrolujú ich aj v prevádzkach. My sme však už v zložitejšej situácii. Ak teraz púšťame do kina či reštaurácie ľudí bez potvrdení a situácia sa zlepšuje, bolo by ťažké začať ich teraz vyžadovať.

A to, že sa zlepšuje, sa opäť potvrdilo v stredu, keď minister Lengvarský ukázal nové rozdelenie regiónov. Od pondelka bude v zelenej farbe, čo je fáza monitoringu, až 17 okresov. Zostáva jediný červený okres – Myjava – a jeden ružový, ktorým je Kysucké Nové Mesto. Väčšina krajiny bude v žltej farbe, čo je posledná fáza varovania.

HN

01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:18