StoryEditor

Ficovi prešiel zákon s pomocou opozície

04.02.2010, 23:00
Autor:
tajtaj

Ficov Smer a opozícia sa včera v parlamente spojili. Vzácna zhoda nastala pri vládnom zákone o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý si žiadal aj zmenu ústavy. Návrh legislatívy, ktorá zakročí proti zbohatlíkom s nelegálne získaným majetkom, vďaka tomu hladko prešiel do druhého čítania. Fico by bez KDH, SMK a SDKÚ potrebné hlasy nenazbieral. Jeho koaliční partneri z SNS a HZDS za tento zákon nehlasovali.

Opozícia si v rozprave neodpustila výčitku a obvinila Fica z populizmu. Zákon vraj zadržiaval celé volebné obdobie a vytiahol ho len štyri mesiace pred voľbami. "Len plynul čas a nič sa nedialo," komentoval Daniel Lipšic z KDH. Lipšicov návrh v podstate rovnakého zákona odmietli poslanci Smeru v stredu. Ivan Mikloš z SDKÚ síce označil Ficov návrh za "kontroverzný", ale podporil ho. V súvislosti s ním dal Ficovi dva tipy. "Sedíte s nimi pravidelne na koalícii a volajú sa Vladimír Mečiar a Ján Slota." Za novelu ústavy zahlasovalo 109 poslancov, za samotný návrh zákona zdvihli ruku 112 zákonodarcovia.

Z klubu HZDS odobrili zákon len tí, ktorých už Vladimír Mečiar "odpísal" -- Milan Urbáni a Zdenka Kramplová. Z SNS boli štyria za zákon, pri novele ústavy nebola väčšina národniarov v sále. Návrh odobrila aj väčšina nezaradených poslancov. Stopnúť návrh zákona sa ešte v utorok pokúsil líder HZDS Vladimír Mečiar. Neúspešne. Ján Slota povedal, že proti legislatíve nič nemá, musí byť vraj v súlade s nálezom Ústavného súdu. Obaja lídri pri hlasovaní chýbali.

Fico napriek tomu tvrdí -- odlišné názory koaličných partnerov mi neprekážajú. "Rešpektujem ich." Zákon označil za prioritu s tým, že mu je jedno, kto zaň zodvihne ruku.

Lipšic žiada od Fica ďalšiu odbornú diskusiu k legislatíve. Podľa neho totiž existuje predpoklad, že by sa mohla ľahko obchádzať napr. cez zahraničné dary. Premiér diskutovať chce.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:40