StoryEditor

Ponuka KDH: Žiadne odvody, vyššie dane

07.03.2010, 23:00

Vyššie dane, zrušenie zdravotných odvodov. Vyššia čistá mzda pre zamestnanca, menšie zaťaženie podnikateľov. Takúto daňovú a odvodovú reformu podľa informácií HN ponúkne KDH vo svojom volebnom programe. Strana pritom môže po voľbách hrať významnú úlohu -- mnohí ju vidia v budúcej vláde so Smerom-SD, spoluprácu s Robertom Ficom nevylúčilo ani samotné KDH.

Zrušiť odvody, zvýšiť daň
Podľa materiálu, ktorý majú HN k dispozícii, chce KDH zrušiť 14-percentné zdravotné odvody a zaradiť ich do daňového systému. Domnieva sa totiž, že zdravotníctvo by malo spadať nie pod zásluhové, ale pod solidárne služby -- teda také, ktoré využívajú všetci občania bez rozdielu. Súčasťou ich reformy by bolo aj zvýšenie hornej sadzby dane z príjmu, ale aj DPH zo súčasných 19 na 22 percent. Podľa výpočtov kresťanských demokratov by takáto reforma znížila náklady zamestnávateľom a zvýšila platy zamestnancom, čoho by mal byť výsledok pokles nezamestnanosti. Ceny by vraj zvýšením dane vzrástli minimálne -- podľa ich výpočtov -- o pol percenta.
Či je tento návrh definitívnou podobou predvolebného programu KDH, ostáva stále otvorené. Strana o ňom zatiaľ nechce hovoriť. "Zníženie odvodov je jednou z hlavných priorít ekonomického programu KDH, ale k detailom sa ešte nechcem vyjadrovať," reagoval podpredseda strany pre ekonomiku Anton Marcinčin.

"Požehnanie" ministerstva
Podľa zistení HN má KDH na pripravovanú reformu "požehnanie" aj od ministerstva financií pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD). "Návrh preniesť financovanie solidárneho verejného zdravotníctva zo zdravotných odvodov do všeobecných daní sa v prostredí ministerstva financií skúma už viac rokov," potvrdil HN poradca ministra Martin Filko. Podľa neho na to existuje viacero dôvodov. "Solidárne služby je lepšie financovať daňami ako odvodmi, malo by to pozitívny vplyv na trh práce a znížilo motiváciu na odvodovú optimalizáciu."
Nápad vraj vznikol ešte za bývalej vlády. Reforma by si podľa Filka vyžadovala presné výpočty vplyvov a dosahov na všetky skupiny obyvateľstva -- najmä dôchodcov a nezamestnaných.

Smer: Je tam veľa otázok
Šéf finančného parlamentného výboru za Smer-SD Jozef Burian, ktorý tvrdí, že nepozná presné výpočty zníženia zdravotných odvodov a zmysel tohto riešenia, je skôr skeptický. "Z toho, čo som počul, je návrh nesúrodý a vyvoláva veľa otázok a dosahov nielen na rozpočet verejných financií, ale aj nad samotnou funkčnosťou systému. Ak KDH chce, nech predstaví celú koncepciu aj s výpočtami a potom o tom môžeme zmysluplne diskutovať," reagoval pre HN.
Podnikatelia návrh vítajú. V systéme odvodov totiž vnímajú dva zásadné problémy, ktoré by sa týmto vyriešili -- sadzby a administratíva. "Je to reforma, ktorá zjednoduší administratívu, pretože úplne ruší zdravotné odvody a všetky problémy, ktoré dnes pre podnikateľov z toho vyplývajú, ako aj znižuje odvodové zaťaženie pre nich," uviedol pre HN riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina. Reálne to podľa neho znamená, že pracovná sila sa pre zamestnávateľov stane lacnejšou. Podľa Kičinových výpočtov by sa zrušením odvodov a zavedením vyššej dane znížilo zaťaženie o sedem percent. "Z tohto hľadiska to je výborné riešenie najmä pre podnikateľov s nízkymi ziskami."

Plus pre zamestnanosť?
Zamestnanci by podľa Kičinu na reforme zarobili. "Pozitívne to ovplyvní aj zamestnanosť," dodal zástupca podnikateľov. Podobné názory má aj riaditeľ Ineka Peter Goliaš. Ako plus vidí aj on okrem iného odbremenenie podnikateľov od administratívy, no najviac sa mu pozdáva zníženie odvodov. "Znižuje to zdanenie práce, znižuje sa vysoká sadzba odvodov, to môže pomôcť zamestnanosti na Slovensku," skonštatoval pre HN Goliaš.

Zdravotníctvo v rukách politikov
Podľa neho je to vhodný nástroj na boj proti neplatičom. "Eliminujú sa špekulácie v neplatení odvodov. Dnes sa veľa ľudí vyhýba plateniu a využíva diery v zákone." So zmenami však podľa Goliaša vzniknú aj nebezpečné riziká. "Rozhodovanie o tom, koľko peňazí ma ísť do zdravotníctva sa dostane pod veľký politický vplyv." V súčasnosti sa vie, koľko financií do zdravotníctva od občanov zhruba natečie, po zaradení odvodov do daňového systému, to už jasné nebude. "KDH by malo priniesť aj návrh na pravidlá, podľa ktorých sa budú každý rok určovať tie peniaze, ktoré majú ísť do zdravotníctva. Goliaš upozorňuje aj na ďalšie negatívum. "Pre dôchodcov to znamená negatívny efekt, pre nich by sa zvýšila DPH." Riešením by bolo podľa odborníkov zvýšenie dôchodkov, alebo aspoň ich pravidelná valorizácia.

01 - Modified: 2003-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kategórie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:47