StoryEditor

Polícia pochybila v kauze Hedviga

09.08.2010, 00:00
Polícia urobila chyby pri vyšetrovaní prípadu Hedvigy Malinovej-Žákovej, ktorú mali v roku 2006 napadnúť dvaja skíni, lebo hovorila po maďarsky.

Pochybenia policajtov odhalila inšpekcia rezortu vnútra, ktorá kauzu preveruje na pokyn nového ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH). "Sekcia kontroly a inšpekčnej služby zistila pochybenia pri vedení vyšetrovacieho spisu,“ potvrdila HN Lucia Garajová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Nedostatky našli v niektorých zápisoch. V čom konkrétne rezort odmietol prezradiť.

Ide totiž len o predbežné výsledky. "Kontrola naďalej pokračuje na Krajskom riaditeľstve v Nitre,“ dodala Garajová. Malinovú-Žákovú mali neznámi útočníci zbiť práve v Nitre cestou do školy. Polícia jej výpovedi o napadnutí neuverila a už po dvoch týždňoch, v septembri 2006, prípad zmietla zo stola s tým, že skutok sa nestal. Krátko na to ju obvinili z prečinu krivej výpovede.

Hedviga Packu nezaujíma
Políciu vtedy riadil Ján Packa, ktorý po nástupe vlády Ivety Radičovej odišiel do výsluhového dôchodku. Na najnovšie zistenia kontrolórov nereagoval. "Som súkromná osoba, dovolenkujem, nezaujíma ma to,“ odvetil bývalý policajný prezident Packa a zložil telefón.

Po ukončení kontroly by malo byť jasné, či policajti, ktorí sa na vyšetrovaní podieľali, budú potrestaní. Malinovej advokát Roman Kvasnica si myslí, že kontrola ešte objaví veľa chýb. "Zatiaľ zistili tak desať percent pochybení,“ povedal. Kvasnica spochybňuje najmä Malinovej stíhanie pre krivú výpoveď. Podľa neho je nezákonné, pretože v uznesení o začatí stíhania nie sú spísané jej údajné klamstvá.

Malinovú za klamárku dokonca označili priamo na tlačovej besede niekdajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s bývalým premiérom Robertom Ficom. Z klamstva ju obvinili už pár dní po útoku bez toho, aby bolo vyšetrovanie prípadu uzavreté. Malinová-Žáková minulý týždeň pre HN povedala, že od kompetentných by konečne chcela počuť, akých klamstiev sa dopustila. "Nik mi dodnes nepovedal, v čom som klamala. Bez toho sa nemám ako brániť,“ priznala dnes 27-ročná matka dvoch detí.

Na ťahu je Trnka
Prípad momentálne leží na generálnej prokuratúre, ktorá má rozhodnúť, či Malinovú obžaluje alebo zastaví jej stíhanie pre krivú výpoveď. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka stále čaká na doplnenie lekárskeho posudku. Prvú verziu, podľa ktorej sa Malinová sama pohrýzla, časť lekárov totiž spochybnila.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:16