StoryEditor

Miesto, kde cítiť víno, pokoj a Bobule

25.08.2010, 00:00

Priznávam sa, že inšpiráciou na môj dnešný výlet na južnú Moravu bol český film režiséra Tomáša Bařinu Bobule. Azda každý, kto túto ľahkú letnú komédiu videl, zatúžil naliať si pohár miestneho vínka, ktorého chuť a vôňu bolo cítiť aj cez obrazovku. Navyše ma však zaujali aj neskutočné scenérie z filmu, pri ktorých som mal problém uveriť, že boli natočené na Morave. Vybrali sme sa teda po stopách filmu, objaviť rozprávkové staročeské uličky, aleje lemujúce kľukaté cesty, vekovité vinárstva s hektármi viniča naokolo, či všadeprítomné vínne "sklípky“. Naším cieľom je metropola tohto kraja - Mikulov.

 



Slovenčinu tu nepočuť
Do Mikulovského kraja sa dostávame nie ďaleko od slovensko-českej hranice pár kilometrov za mestom Břeclav. Za sebou nechávame obec Lednice a kľukatá cesta zvlnenou krajinou nás privádza do kraja pod prírodnou rezerváciou Pálava s najvyšším vrchom Děvín. Po pravej ruke sa nám ukazuje priehrada Nové mlýny. Výraz miestnej krajiny nás nenechá pochybovať, že sme tu správne. Rady viniča sa tiahnu všade naokolo a celkový dojem dotvárajú typické juhomoravské obce so sudmi na priedomí. Atmosféra priam láka na posedenie na lavičkách pred pivničkami s pohárikom dobrého vína.

 

 

 

Po necelej hodine a pol cesty prichádzame do Mikulova. Mestečku ležiacemu v kopci dominuje impozantný barokový zámok. Auto nechávame na parkovisku a vyrážame po vlastných do starých mestských uličiek. Všade je čisto, upravené fasády meštianskych domov s obchodíkmi, reštauráciami a kaviarničkami na prízemí umocňujú atmosféru. Dokonca ani turisti, z drvivej väčšiny hovoriaci česky, nenarúšajú všade prítomný pokoj a okolitú harmóniu.

Jadrom mesta je tu historické stredoveké námestie, v strede ktorého je monumentálny barokový stĺp. Zamierili sme do neďalekej informačnej kancelárie. "Ak sa tu zdržíte len pár hodín, odporúčam vám prechádzku po historickom námestí, židovskej štvrti so synagógou a po areáli mikulovského zámku, samozrejme, s neodmysliteľnou zámockou pivnicou,“ hovorí mladá slečna z informačnej kancelárie. "Oproti zámku je na kopci delostrelecká veža Kozí hrádok, kam sa dostanete za päť minút a je odtiaľ krásny výhľad na celý Mikulov,“ dodáva.

Nevynechajte okolie
Dáme teda na jej radu. Počas prechádzky ma úprimne zamrzelo, že sa tu nezdržíme viac dní, pretože okolie mesta vyzerá lákavo. Priamo z námestia je vidno Svätý kopček s pútnickým Kostolom svätého Šebestiána na vrchole. Severne nad mestom sa tiež týči prírodná rezervácia vrchu Turold, ktorého súčasťou je unikátna krasová jaskyňa. Napokon si sadáme do jednej reštaurácie a objednávame si jedlo z klasickej českej kuchyne. Malé upozornenie na záver: kartou tu takmer nikde nezaplatíte.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:53