StoryEditor

Fico sa pokúsi zložiť Radičovú

15.04.2011, 00:00

Nájomná kauza SDKÚ-DS bude mať dohru v parlamente. Najsilnejšia opozičná strana Smer-SD sa podľa všetkého pokúsi odvolať priamo premiérku Ivetu Radičovú.  Smer jej dal ešte poslednú šancu – vyzval ju, aby odvolal ministra financií a jej straníckeho šéfa Ivana Mikloša. Ak to neurobí, príde „na rad“ ona sama.

Fico: Posvätila zlodejčinu
Po veľkonočných sviatkoch strana plánuje zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu, na ktorej budú poslanci hlasovať o vyslovení dôvery predsedníčke vlády. „Konanie, ktorého sa dopustila Iveta Radičová, je nezlučiteľné s funkciou premiéra,“ uviedol včera Fico. Dodal, že premiérka v stredu „celou váhou premiérskej funkcie posvätila zlodejčinou SDKÚ a stala sa súčasťou tejto kšeftárskej skupiny“.

Radičová na Fica včera nereagovala. V stredu však bránila výhodnosť zmluvy medzi Daňovým riaditeľstvom, ktoré spadá do Miklošovho rezortu, a firmou okresného šéfa SDKÚ Ondreja Ščurka. O vyvodení politickej zodpovednosti nepadlo ani slovo.

Koaliční partneri pri odvolávaní, ktoré avizuje Robert Fico, zrejme premiérku podržia. „Nie je potrebné vyvolanie takej politickej zodpovednosti, aby sme pristupovali k odvolávaniu ktoréhokoľvek člena vlády za dôvody, ktoré spomína pán predseda Smeru," reagoval podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský z KDH.

Strany vládnej koalície však kauzu SDKÚ na rozdiel od premiérky nechcú uzavrieť. „SaS by uvítala, ak by sa tento prípad meral rovnakým metrom ako v prípade kauzy hayekovci. To znamená, že ak sú tam akékoľvek pochybenia, nech sa k nim vyjadrí a preskúma to Najvyšší kontrolný úrad alebo Úrad pre verejné obstarávanie,“ povedal pre HN predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár. Podľa výsledkov kontroly bude strana podľa Kollára žiadať prípadné vyvodenie zodpovednosti.

Počkajú do 26. apríla
Radičová v stredu tiež oznámila, že ak sa objavia výhodnejšie ponuky, akú dala Ščurkova firma, dostanú prednosť. Daňové riaditeľstvo, ktoré riadi nominant a osobný priateľ ministra SDKÚ Mikloša Miroslav Mikulčík, hľadá pre päť košických daňových úradov novú budovu. To, že sa majú k prvému máju sťahovať do budovy firmy okresného šéfa SDKÚ, označil expremiér Fico za stranícky klientelizmus.

Daňové riaditeľstvo prijíma nové ponuky na prenájom priestorov pre košických „daňovákov" do 26. apríla. Podľa realitných maklérov v Košiaciach budov s potrebnými kritériami v meste niet. „V meste nie je taký veľký novovybudovaný priestor s pomerne dobrou lokalitou, parkoviskom a dostupnosťou vhodný na tieto účely,“ tvrdí konateľ jednej z košických realitných kancelárií.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:15