Dušan KováčikTASR/A. Galica
StoryEditor

Voči Dušanovi Kováčikovi sa môže začať stíhanie v piatich veciach, ktoré dozoroval

16.06.2021, 09:37
Autor:
TASRTASR
Na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku preskúmavali 64 trestných vecí, v ktorých vykonával Dušan Kováčik dozor.

Voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi by sa mohlo začať trestné stíhanie za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa v piatich veciach, ktoré dozoroval.

Ďalšie štyri sú predmetom posudzovania. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

​Na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku preskúmavali 64 trestných vecí, v ktorých vykonával Kováčik dozor.

Zistenia v piatich trestných veciach v súvislosti s výkonom prokurátorských činností opodstatňujú potrebu začatia trestného stíhania za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V štyroch trestných veciach bol Úradom špeciálnej prokuratúry zistený postup špeciálneho prokurátora, ktorý je predmetom posudzovania v kontexte s inými trestnými vecami realizovanými Úradom špeciálnej prokuratúry,“ spresnil Skladan.

Dodal, že trestné veci boli preskúmané trestným odborom GP SR a Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

V 38 trestných veciach neboli zistené žiadne pochybenia. V dvoch trestných veciach boli zistené nedostatky, ktoré nemali vplyv na práva subjektov trestného konania a na zákonnosť konečného rozhodnutia. V dvoch trestných veciach boli zistené zásadné pochybenia, avšak použitie mimoriadneho opravného prostriedku pre uplynutie zákonných lehôt je vylúčené,“ doplnil Skladan s tým, že v jednej trestnej veci bývalý špeciálny prokurátor opomenul rozhodnúť o jednom zo spoluobvinených, ktorého trestné stíhanie bolo na základe tohto zistenia prokurátora ÚŠP zastavené. V 12 neskončených trestných veciach boli zistené prieťahy v konaní.

​„Na základe pokynu generálneho prokurátora Slovenskej republiky budú predmetom ďalšieho preskúmania aj trestné veci, v ktorých konal bývalý špeciálny prokurátor a v ktorých došlo k zrušeniu vznesenia obvinenia alebo bolo skončené trestné konanie bez vznesenia obvinenia,“ dodal Skladan.

Prokurátor ÚŠP podal na súd obžalobu na Dušana K. obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov 20. apríla. Dušana K. zadržali a obvinili v októbri 2020. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Koncom marca Kováčika obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Kováčik mal prijať úplatok vo výške 50-tisíc eur od podnikateľa Petra Košča. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa Reháka.

01 - Modified: 2023-11-16 12:50:39 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Kováčika sa začali záverečné reči. Prokurátor mu navrhuje 14 rokov vo väzení 02 - Modified: 2023-10-04 11:01:52 - Feat.: - Title: Expolicajt Kučerka by mal v korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedať v piatok 03 - Modified: 2023-10-04 09:20:31 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedá cez telemost expolicajt Kaľavský 04 - Modified: 2023-07-28 10:52:06 - Feat.: - Title: Proces s Dušanom Kováčikom: Na súde vypovedal exriaditeľ NAKA Zurian 05 - Modified: 2023-03-28 08:47:32 - Feat.: - Title: Ústavný súd odmietol sťažnosť Dušana Kováčika voči rozsudku Najvyššieho súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:00