StoryEditor

Obavy z pravice. Fico mobilizuje (video)

21.04.2010, 00:00

Robert Fico trúbi na poplach. Kvôli obavám z toho, že by už nemusel vládnuť, začína necelé dva mesiace pred voľbami

  masívne mobilizovať svojich voličov.
Už tretíkrát v priebehu jediného týždňa totiž pripustil, že na Slovensku by mohla po júnových voľbách vzniknúť pravicová vláda zostavená z piatich opozičných subjektov SDKÚ-DS, KDH, SMK, SaS a Mostu-Híd.

Nástup pravice?
Nie je pritom vylúčené, že jeho obavy sa napriek dominancii Smeru-SD v prieskumoch môžu naplniť - napríklad podľa posledného prieskumu agentúry MVK by spomínaných päť strán, ktoré Fico nazýva "pravicový zlepencom“, získalo v parlamente väčšinu.
Fico včera opakovane varoval - išlo by o vládnu zostavu s mimoriadne vysokou politickou nestabilitou. "My už nie sme nepopísaný papier a je úplne evidentné, ako by sa orientovala hospodárska a sociálna politika takého vládneho kabinetu,“ obhajoval svoju vládu Fico. Rovnako apeloval, aby nový kabinet po voľbách opäť zostavoval víťaz.
"V prieskumoch sú pozície stredopravých strán zrejme silnejšie než sa očakávalo a premiér potrebuje zmobilizovať svojich voličov poukázaním na to riziko, že Smer nebude vo vláde,“ komentuje politológ Grigorij Mesežnikov. Smer podľa neho môže získať napríklad aj 35 percent - a zostať napriek víťazstvu v opozícii. Väčšinovú vládu dokážu vytvoriť strany, ktoré sa zjednotia. Práve včera však agentúra Median SK zverejnila prieskum, ktorý môže Fica upokojiť - podľa neho by sa do parlamentu dostali z pravice len SDKÚ a KDH, z vládnych strán, naopak, všetky. Za takýchto okolností by karty rozdával Fico.

Fico cituje Bibliu
Fico si pri kritike opozície pomohol aj citátom z Biblie: "Aj podľa skutkov ich poznáš.“ Opozícia by vraj Slovákom priniesla opäť privatizáciu strategických podnikov či poplatky v zdravotníctve. Od SMK by sa vraj dalo čakať aj koniec zákona o štátnom jazyku, dokonca oslabenie národno-štátnych záujmov, od KDH poplatky za denné štúdium na vysokej škole. Premiér rovnako spochybnil, či by sa vedelo päť rozlične orientovaných strán programovo dohodnúť. "Stačí, keď im hodíte tému homosexuálov na stôl a sa pozabíjajú v tej vládnej koalícii.“
Politológ Miroslav Kusý sa domnieva, že ide len o vykonštruované hrozby. "Je to taká snaha udržiavať voličov Smeru v pozore, evidentná snaha zdiskreditovať tým i argumenty, ktoré sa používali pred voľbami v roku 2006, keď Robert Fico obviňoval predchádzajúcu vládu z politiky, ktorá je necitlivá voči ľuďom,“ súhlasí Mesežnikov. Na vedenie Smeru včera rýchlo zareagovala aj opozícia.

Opozícia: Sú nervózni
Podľa predsedu opozičného KDH Jána Figeľa premiér svojím poučovaním uráža občanov, ktorí sú slobodní a samostatní a sami sa rozhodnú 12. júna. Spolu s SMK sa mu nepáči, že stranícke akcie prenáša Smer na pôdu Úradu vlády. "Považujeme to za zneužitie právomoci predsedu vlády. Zdá sa, že vedenie Smeru je nervózne,“ odkázala SMK. "Zodpovedná vláda rieši problémy tejto krajiny, nezodpovedná sa zaoberá politickými stranami,“ odkázala volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová.

01 - Modified: 2003-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kamionisti budú mať nový terminál 02 - Modified: 2003-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadajú zdroje na rekonštrukciu fabriky 03 - Modified: 2003-11-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lauda vstúpil do Aero Lloyd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:28