StoryEditor

Ako byť úspešný? Úrad vlády zrušil miliónovú súťaž

07.03.2010, 23:00
Autor:
tajtaj

Školenie štátnych zamestnancov Úradu vlády za milión eur, na ktoré vypísali zákazku, sa odkladá. Úrad totiž zrušil súťaž, na ktorú pred pár dňami upozornili HN. Presné príčiny tohto kroku však ostávajú neznáme. "Pretože sa zmenili okolnosti, za ktorých sa vyhlásilo verejné obstarávanie," zdôvodnili HN z tlačového a informačného odboru Úradu vlády bez bližšieho vysvetlenia. Úrad nevylúčil, že súťaž vypíše znovu.

Ako na počítač
V polovici februára sme informovali, že 200 zamestnancov Úradu vlády sa má učiť a zdokonaľovať v zručnostiach, ktoré sú pre zamestnancov v súkromných firmách samozrejmosťou. Ide o jazykové kurzy, prácu s počítačom, asertívne správanie či ako byť úspešný v riadiacej funkcii. Odborník na štátnu správu Ľubomír Plai nám vtedy potvrdil, že ide o základné zručnosti, ktoré majú zamestnanci vlády ovládať už pred nástupom na svoje pozície: "Ide o zbytočné mrhanie peňazí, ktoré sa dali použiť efektívnejšie." Na "prehlbovanie kvalifikácie" štátnych zamestnancov Úradu vlády nemajú ísť peniaze zo štátneho rozpočtu, ale zdroje z eurofondov vo výške 1,47 milióna eur.

Rozšafný úrad?
"Čerpanie len pre čerpanie sa zdá príliš rozšafné. Vyzerá to, ako keby sme teraz potrebovali minúť tie peniaze a, samozrejme, dali zarobiť tej firme, ktorá školenie poskytne," konštatoval Plai. Šéf tlačového odboru Úradu vlády Braňo Ondruš povedal, že prehlbovanie kvalifikácie vyžaduje zákon o štátnej službe.
Úrad vlády cez bezplatné kurzy vzdelával svojich štátnych zamestnancov aj v rámci projektu Efektívny štátny zamestnanec aj v rokoch 2006 až 2008. Vtedy stáli menej -- 299-tisíc eur bez DPH, zaplatil ich štát a fondy EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:49