StoryEditor

Radičová trestať nebude

14.04.2011, 00:00

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) biznis štátu so svojím spolustraníkom nezastavila. Šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík, ktorý podpísal zmluvu s firmou predsedu miestneho zväzu SDKÚ v Nitre Ondrejom Ščurkom, potrestaný nebude. Rovnako sa kritike zo strany premiérky vyhol aj minister financií a jej stranícky kolega Ivan Mikloš. Daňový úrad podľa Radičovej postupoval v poriadku, Ščurkova firma Nitra Invest prešla výberom a ponuka, ktorú dala, bola podľa nej najvýhodnejšia.

Aby však vyvrátila akékoľvek pochybnosti, požiadala Mikulčíka, aby každý, kto má lacnejšiu ponuku, ju mohol ešte predložiť. "Pokiaľ takáto ponuka podľa zákona o verejnej obchodnej súťaži bude k dispozícii, zmluva, ktorá je uzavretá, nebude platiť, bude zrušená," vyhlásila premiérka. Dokedy má výber prebehnúť, nespresnila. Podľa našich informácií sa však zamestnanci daňových úradov v Košiciach už balia, pretože do budovy na periférii Košíc sa majú presťahovať už k prvému máju.

Bugár vidí etický problém
Radičová sa pri obhajobe obchodu opierala o dokument, ktorý vypracovala pracovná skupina ministerstva financií z roku 2008. Z jeho obsahu však nevyplýva, že by členovia komisie v tom čase budovu odporúčali. Okrem toho Radičová tvrdila, že v posudkoch ponuku na lacnejšiu budovu nevidela. Spomínaná budova na Rozvojovej ulici sa pritom v znaleckých posudkoch štyroch ponúk ani nenachádza.

Kým Radičová v celom prípade nevidí ani etický problém, jej koaliční partneri majú iný názor. Kauzu nepovažujú zďaleka za uzavretú ako ona. "Na základe tých informácií, ktoré mám, to je etický problém a vždy bude. Určite sa budem pýtať a žiadať informácie od pani premiérky," reagoval na jej včerajší postoj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Toho navyše prekvapilo vyjadrenie premiérky, ktorým dala požehnanie straníkom v štátnych zákazkách. "Chcete povedať, že 5-tisíc členov SDKÚ sa nesmie teraz uchádzať o nič v tejto spoločnosti?" opýtala sa Radičová. Podobné vyhlásenie mal v minulosti aj expremiér Robert Fico, ktorý si zaň vyslúžil ostrú kritiku opozície. "Vyjadrujem počudovanie nad vyjadrením: straník nemôže podnikať? Pani premiérka nedávno hovorila, že žiadny stranícky nominant nebude môcť byť ani v štátnych podnikoch, ani keď ide o odborníka," čudoval sa Bugár.

Smer povie, čo ďalej
Aj predsedu SaS a parlamentu Richarda Sulíka rozhodnutie premiérky zaskočilo. "Očakával som od pani premiérky rovnaký meter, ako to bolo pri Liberálnom dome. Nechám to na posúdenie verejnosti, či to tak je, alebo nie," uviedol Sulík pre HN.

Napriek Radičovej rozhodnutiu sa kauza ešte nekončí pre Smer-SD. "Vedenie sa bude postojom Ivety Radičovej vážne zaoberať," reagoval pre HN hovorca Smeru Erik Tomáš. Podľa Fica sa premiérka správa ako nesvojprávna. "Všetci dobre vieme, že premiérka je iba výstavná figúrka v rukách takých politikov ako Mikloš, Dzurinda alebo Palacka."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:28