StoryEditor

Podpredsedníčka Smeru? Podľa Gašparoviča Radičová (video)

23.06.2010, 15:48
Autor:
ČTKČTK
Poverenie volebnej líderky SDKÚ-DS Ivety Radičovej zostavením novej vlády dnes nebolo len slávnostným ceremoniálom, ale prinieslo aj úsmevné chvíle

Prezident Ivan Gašparovič sa totiž opäť pikantne preriekol a Radičovú omylom nazval podpredsedníčkou Smeru-SD.

Smer-SD a SDKÚ-DS sa pritom považujú za hlavných politických súperov. "Keďže som dostal rozhodnutie od pani podpredsedníčky Smeru, že....eh, podpredsedníčky SDKÚ," povedal na slávnostnom akte Gašparovič. "Smeru? To naozaj nie som, pán prezident," pripomínala mu s úsmevom politička.

Ani Gašparovič si však zo svojho omylu veľa nerobil a pokračoval v príhovore. Sporný bol aj začiatok prezidentovho vystúpenia. Gašparovič totiž tvrdil, že keď premiér Robert Fico (Smer-SD) nedokázal zostaviť vládu, je "na základe ústavy a zákonov" "povinný poveriť niekoho iného".

Poverenie zostavením vlády však v ústave zakotvené nie je, ide len o politický zvyk. Štyri stredopravé strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd rokujú o zostavení novej vlády, ktorá nahradí súčasný Ficov kabinet.

Slovenský prezident je svojimi slovnými mýlkami známy. Gašparovič v minulosti napríklad reformnú zmluvu EÚ - takzvanú lisabonskú zmluvu - omylom označil za "libanonskú" či počas stretnutia s niekdajších chorvátskym prezidentom Stjepanom Mesičom prekvapil záujmom o turistiku na "srbskom pobreží", hoci Srbsko prístup k moru nemá. fil prl

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:15