StoryEditor

Vianoce prinesú výhodné mobily

11.11.2010, 23:00

Blížia sa Vianoce a s nimi aj čas výhodných ponúk mobilných operátorov. Nechcete sa už viazať na ďalšie dva roky? Možno sa vám oplatí počkať do 25. mája, keď by mala vstúpiť do platnosti nová smernica Európskej únie. Podľa nej musia mobilní operátori povinne ponúkať aj jednoročné paušály. Operátori však tvrdia, že na čakanie nie je dôvod.  

Mesačné paušály nezdražejú
Viazanosť mobilného paušálu sa vzťahuje na akciový mobilný telefón. Kratšia viazanosť by mala potom znamenať buď vyššiu cenu mesačného paušálu, alebo drahší mobil. "Operátori výšku mesačného paušálu pravdepodobne nebudú zvyšovať. Aktuálne prebieha veľká konkurencia a ak by operátori ponúkli príliš drahé paušály, nikto by o ne nemal záujem,“ myslí si Filip Hanker z internetového portálu Mobilmania.sk. "Čo sa však znevýhodní, budú ceny dotovaných telefónov k daným paušálom a spektrum úvodných výhod, ktoré operátori dosiaľ ponúkali k paušálom. Ako napríklad kredit alebo minúty zadarmo na prvých niekoľko mesiacov,“ odhaduje. Podľa operátorov je o úpravách cien paušálov alebo telefónov v tejto súvislosti ešte predčasné hovoriť. Novú smernicu musí totiž najskôr ministerstvo dopravy implementovať do slovenskej legislatívy.

Operátori: lacnejšie nebude
"Ročná viazanosť u nás nie je novinkou, máme ju už dlhšie v ponuke popri dvojročnej alebo iných lehotách viazanosti,“ hovorí Richard Fides z Orangeu. Podľa neho preto nie je dôvod čakať do mája. "Rovnako výhodné hlasové aj dátové paušály ponúkame bez viazanosti alebo aj s viazanosťou aj na Vianoce. Vtedy bývajú ponuky operátorov spravidla najvýhodnejšie v roku,“ tvrdí.

S tým, že koncom roka sú ponuky operátorov najvýhodnejšie, súhlasí aj Hanker. "Odporúčam nečakať. V letnom čase, keď to má začať platiť, sú spravidla najnevýhodnejšie akcie. Vtedy sa operátori sústredia na prípravu vianočných ponúk.“ Napriek tomu sa podľa neho môže niektorým zákazníkom predsa len oplatiť počkať. "A to tým zákazníkom, ktorí chcú lacný, jednoduchší telefón so základnejšou výbavou k veľkému paušálu. Tie sú spravidla za euro a zaň alebo za veľmi nízke sumy budú aj pri ročnej viazanosti.“

Výraznú zmenu na poli mobilných paušálov neočakávajú ani ostatní operátori. "Nepredpokladáme veľkú zmenu na trhu po zavedení tohto nariadenia,“ povedal hovorca spoločnosti T-Mobile Andrej Gargulák. Podľa neho spoločnosť ponúka jednoročnú viazanosť na hlasové služby už niekoľko rokov. Najmenej vrások robí nová legislatíva na čele najmenšiemu operátorovi.

V Telefónica O2 vôbec nepodmieňujeme výhodnejšie služby alebo kúpu mobilného telefónu viazanosťou. Mobilný telefón si zákazníci môžu u nás kúpiť v hotovosti alebo na splátky,“ vysvetľuje hovorca operátora René Parák. Ondrej Lehocký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:06