StoryEditor

Som študent a cestujem len za polovicu

16.09.2010, 00:00
Až za polovicu z bežného cestovného môžu u nás cestovať študenti vysokých škôl. Výhody môžu čerpať všetci mladí ľudia do 26 rokov, ktorí študujú na dennej forme štúdia.

Najlepšie ceny cestovného získajú študenti v prípade, že si lístky na dopravu kúpia prostredníctvom bezkontaktnej čipovej karty. Tá môže mať formu medzinárodného študentského preukazu. Môže to byť napríklad ISIC karta, ktorá slúži na rôzne účely - vstup do knižnice, nákupy v obchodoch a podobne. Škola, ktorá takúto kartu vydá, musí mať aktivovanú dopravnú časť. Aktivuje sa na školách na špeciálnych termináloch. Nárok na zľavy majú aj tí žiaci, ktorým školy elektronický preukaz nevydávajú. 

 


"Podstatne lacnejšie“
"ISIC využívam najmä pri cestovaní MHD a pri cestovaní vlakom na kúpu študentského lístka, v oboch prípadoch ma vyjde cestovne podstatne lacnejšie,“ opisuje svoju skúsenosť s kartou študentka Katolíckej univerzity v Ružomberku Anna Martausová. Na karte sa jej nepáči to, že študentské zľavy na dopravu platia len na území Slovenska - napriek tomu, že ISIC je medzinárodný študentský preukaz. Podobne viacero súkromných dopravcov miestnych autobusových liniek ISIC neakceptuje.

"Preukaz ISIC vybavuje študentom škola. Dostanú ho na zápise,“ informovala Iveta Drahošová zo študijného oddelenia Fakulty managementu UK v Bratislave. Ak chce študent s kartou ISIC cestovať lacnejšie, musí si zakúpiť tzv. prolongačnú známku za tri eurá a kartu si na zápise aktivovať pomocou určeného terminálu. Tým sa predlží jej platnosť až do konca letných prázdnin po skončení súčasného školského roka. Pri cestovaní medzimestskými autobusmi si na karte ISIC študent môže dobiť kredit alebo pomocou nej môže predplatiť mesačný lístok v predajniach dopravných podnikov.

Pri zápise sa v počítači preukaz aktivuje v univerzitnom termináli, potom treba zájsť na dopravný podnik a zakúpiť si lístky. Elektronický preukaz dopravnému podniku stačí na overenie totožnosti. Karta zostáva študentovi počas celej dĺžky štúdia, na začiatku každého akademického roku si len dokúpi tzv. validačnú známku.

Ak vaša škola elektronické preukazy nevydáva, treba si na dopravnom podniku vybaviť tzv. kmeňový list. Treba si doniesť fotografiu (3 x 3,5 cm) a žiadanku. "Študenti stredných a vysokých škôl denného štúdia do veku 26 rokov musia mať žiadanku potvrdenú školou, údaje nesmú byť prepisované, gumované alebo akokoľvek menené a na nahliadnutie predložiť preukaz totožnosti,“ upozorňuje Monika Murová z Dopravného podniku mesta Košice. Študenti posledných ročníkov musia mať na žiadanke uvedený aj dátum záverečnej skúšky.

Len na Slovensku
Výhodné cesty vlakom študentov obmedzujú síce len na vozne druhej triedy, no môžu ich využívať aj žiaci, navštevujúci zahraničné školy. Tu však pozor, zľavnený lístok platí len po štátnu hranicu a len pre tých, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Status výhodného cestovného môžu užívať mladí do dovŕšenia 26 roku veku alebo maximálne do ukončenia druhého stupňa vysokoškolského vzdelania na ktorejkoľvek trase železníc či autobusov, v ktorýkoľvek deň. Pozor by si mali dávať však tí absolventi, ktorí ukončili prvý alebo druhý stupeň vysokoškolského štúdia. Po skončení študijného programu nie ste študentom ani v prípade prijatia na štúdium druhého stupňa až do zápisu. V prípade, že skúšky úspešne zložíte pred letnými prázdninami, celé leto jazdíte za normálne cestovné.

O niečo vyššia zľava na koľajniciach platí na časový predplatný cestovný lístok. Tu si možno uplatniť až 60 percent zľavy na dve trate. Prvá z nich musí smerovať do sídla školy, druhá je doplnková. Tieto časové lístky sú určené pre tých, ktorí dochádzajú do školy denne. Platia len v dňoch školského vyučovania.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:52