StoryEditor

Galko predal tanky za dvojnásobok znaleckej ceny

14.01.2011, 16:30
Autor:
TASRTASR
Podľa ministra obrany Galka jeho rezort predal tanky za výrazne vyššiu cenu ako za Ficovej vlády.

Ministerstvo obrany (MO) SR pod vedením Ľubomíra Galka (SaS) predalo vo verejnej súťaži 37 tankov za viac ako dvojnásobok znaleckej ceny. TASR o tom dnes informoval vedúci Mediálneho oddelenia MO SR Ivan Rudolf s tým, že minulé vedenie rezortu v marci 2010 predalo také isté tanky iba za jednu sedminu znaleckej hodnoty.

"Pre mňa čestnosť a transparentnosť nie sú iba prázdne slová. Kým my sme za tanky v hodnote 400.000 eur získali 824.000 eur, tak smerácke vedenie rezortu obrany predalo lepšie tanky v hodnote vyše milióna eur iba za 156.000 eur, teda za 15 percent hodnoty," vyjadril sa minister Galko.

Ako vedúci Mediálneho oddelenia pripomenul, ešte v marci 2010 ponúkol rezort obrany na predaj 49 tankov, ktorých priemerná hodnota bola podľa znaleckého posudku 20.840 eur za kus. Vtedy sa do súťaže prihlásili dve súkromné spoločnosti, ktoré ale ponúkli za tanky 2500 a 2800 eur za kus, čo bolo hlboko pod znalecký posudok. Súťaž bola teda vyhlásená za neúspešnú. Keďže sa nepodarilo predaj uskutočniť, predchádzajúce vedenie rezortu sa rozhodlo vymeniť tanky za iný tovar, čo zákon už umožňoval. Tanky vymenili za špeciálne kontajnery v hodnote 156.000 eur. Výsledná cena za jeden tank tak bola 3200 eur, pričom hodnota podľa znaleckého posudku bola takmer 21.000 eur.

"My sme však išli inou cestou. Naša súťaž bola naozaj verejná. Dôkazom toho je, že sa do nej prihlásilo až osem spoločností a tie ponúkli úplne iné ceny. Pričom víťazná spoločnosť dala cenu viac ako 22.000 eur za jeden vyradený tank, hoci znalecká cena bola priemerne okolo 9000 eur," vysvetlil okolnosti nového predaja Galko. Ako ďalej dodal, rezort obrany nemá žiaden problém zverejniť meno spoločnosti, ktorá tanky odkúpila, ale v súčasnosti tak ešte z legislatívnych dôvodov nemôže urobiť. "Proces predaja ešte nebol z formálneho hľadiska ukončený. Hneď, ako sa všetko dotiahne podľa predpisov, tak názov víťaznej spoločnosti zverejníme," zdôraznil.

Ministerstvo obrany sa na jeseň minulého roka rozhodlo predať 37 vyradených tankov T-72. Ich priemerný vek bol 23 rokov, pričom technický život tohto typu tanku je 20 rokov. Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generála Ľubomíra Bulíka boli pre vojakov nepoužiteľné. "Tanky boli technicky zastarané, navyše z hľadiska budúceho rozvoja ozbrojených síl boli nevyužiteľné," uviedol generál Bulík s tým, že momentálne majú pozemné sily tanky iba v rámci 21. zmiešaného mechanizovaného práporu v Trebišove, kde je dostatok využiteľných strojov.

Podľa zmluvy medzi ministerstvom a víťaznou spoločnosťou musí firma všetky tanky fyzicky zlikvidovať do 48 mesiacov od prevzatia. Spoločnosť môže narábať s vojenským materiálom iba výlučne v súlade s udelenou licenciou na obchodovanie s vojenským materiálom. Ak by postupovala nad jej rámec, spoločnosť môže prísť o licenciu a zároveň jej hrozia sankcie v závislosti od závažnosti porušenia predpisov. "Konkrétne tento predaj považujeme za maximálne výhodný pre rezort a pre celé Slovensko," dodal minister Galko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:12