StoryEditor

"Najvyšší súd urobil dôležitý krok pre obnovu dôvery v justíciu." Pozrite si reakcie politikov

15.06.2021, 19:48
Autor:
TASRTASR
Reakcie na rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý v utorok zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka

Najvyšší súd urobil utorkovým rozhodnutím v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej veľmi dôležitý krok pre obnovenie dôvery v justíciu. Myslí si to prezidentka Zuzana Čaputová.

"Trápenie rodičov a blízkych Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa po dnešnom rozhodnutí Najvyššieho súdu nekončí, ale sú zase o krok bližšie k spravodlivosti. Predchádzajúci oslobodzujúci rozsudok pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú bol dnes zrušený a prípad sa vracia na Špecializovaný trestný súd," poznamenala hlava štátu.

Pripomenula, že Ján Kuciak poukázal na cynizmus mocných a so svojou priateľkou Martinou Kušnírovou na to doplatili životmi. "Aj od vyšetrenia ich vraždy a potrestania všetkých jej vinníkov sa preto dnes odvíja dôvera verejnosti v štát a jeho inštitúcie. Najvyšší súd pre obnovenie dôvery v justíciu dnes urobil veľmi dôležitý krok," doplnila prezidentka.

Reakcia Borisa Kollára

Rozhodnutia súdov by sme nemali napádať, ale rešpektovať ich nezávislosť. Treba si počkať na rozhodovanie prvostupňového súdu. V reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý v utorok zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, to pripomenul predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina).

​Kollár dodal, že politikom neprináleží rozhodnutia komentovať, treba ich len rešpektovať. Myslí si, že proces sa natiahne ešte na ďalší rok a bude to spoločnosť traumatizovať. "Myslím si, že aj rodina pozostalých by už bola rada, keby to mala definitívne za sebou a vedel by sa absolútny verdikt," reagoval Kollár v parlamente pred novinármi.

Poslanec SaS víta rozhodnutie

Poslanec Národnej rady Alojz Baránik (SaS) víta utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Najvyšší súd zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian K. a Alena Zs. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.
"Dúfal som, že najvyšší súd takto rozhodne. Takže som rád, že k tomu došlo," povedal Baránik. Dokazovanie v kauze teda bude pokračovať, keďže podriadený súd, v tomto prípade ŠTS, je podľa Baránika povinný sa riadiť rozhodnutím Najvyššieho súdu.

Nechcel povedať, či podľa neho Marian Kočner a Alena Zsuzsová naozaj stáli za vraždou. "Nemá sa hovoriť, dokiaľ nie je finálne rozhodnutie, kto je zodpovedný za takýto závažný trestný čin. Ale tak z toho plynie, z rozhodnutia NS, že si asi NS myslí, že je k tomu treba smerovať," povedal.

Šeliga cíti zadosťučinenie

Podpredseda strany Za ľudí a poslanec Národnej rady Juraj Šeliga verí, že finálne rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka bude jasné a zrozumiteľné. Priznal, že z utorkového rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý vec vrátil ŠTS, cíti určité zadosťučinenie.

"Verím, že ŠTS rozhodne takým spôsobom, aby každému bolo jasné, prečo buď odsúdi, alebo oslobodí obvinených z objednávky vraždy Jána a Martiny," povedal Šeliga. Vnímal by to aj ako nádej pre všetkých, ktorí kauzu už tri roky sledujú.

Dúfa, že po rozhodnutí ŠTS bude napokon verejnosť poznať pravdu, že rozhodnutie bude jasne odôvodnené a objednávatelia vraždy budú spravodlivo potrestaní.

Priznal, že kauzu vníma veľmi citlivo, a keby nebol politik, ohodnotil by to kvetnatejšie. "V tomto momente sa mi javí ako dôležité byť zdržanlivý. Ale nebudem klamať, že cítim zadosťučinenie, že sa to vracia na ŠTS," poznamenal s tým, že predchádzajúce rozhodnutie súdu mu nebolo jasné a nerozumela mu podľa neho ani verejnosť.

Mikulec rešpektuje rozhodnutie

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rešpektuje utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Povedal to novinárom počas mimoriadnej schôdze na jeho odvolanie. Mikulec verí, že kontrolné mechanizmy v systéme spravodlivosti fungujú.

"Vždy rešpektujem rozhodnutia súdov. Myslím si, že je to veľmi dôležité a hlavne v tejto dobe, keď sa mnohí snažia nejakým spôsobom poukázať na to, že tu máme vojnu v bezpečnostných zložkách alebo že systém nefunguje," skonštatoval Mikulec.

Trvá na tom, že kontrolný mechanizmus v týchto zložkách funguje a dokazuje to podľa neho aj rozsudok Najvyššieho súdu. Verdikt súdu bližšie komentovať nechcel. V rozhodnutí vidí aj ďalšiu možnosť na opätovné prešetrenie niektorých vecí.

Žilinka: Je to významný moment

Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje utorkové rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu v prípade zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za významný moment pre spravodlivosť a právny štát. Žilinka zareagoval prostredníctvom hovorcu Generálnej prokuratúry Dalibora Skladana na rozhodnutie Najvyššieho súdu.

"Berieme na vedomie utorkové rozhodnutie NS SR, počkáme si na jeho písomné odôvodnenie a senát učiní Trestným poriadkom predpísané kroky," uviedol  predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

Osobne nepozná zatiaľ zdôvodnenie. Utorkové verejné zasadnutie celé nesledoval a podľa vlastných slov si raz za čas zapol on-line prenos. "Pre nás toto nie sú relevantné informácie. Dôležité je to, čo bude napísané v odôvodnení," zdôraznil Hrubala.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:47