StoryEditor

Fico diskutoval sám, STV dostala trest

23.09.2009, 00:00

Slovenská televízia porušila zákon, keď v jednej z relácií O 5 minút 12 bol ako hosť len premiér Robert Fico (Smer-SD). Rada pre vysielanie a retransmisiu, ktorá kontroluje televízne vysielanie, jej za to udelila pokutu vo forme upozornenia. "Analyzovali sme to a prišli sme k tomu, že došlo k porušeniu objektivity a vyváženosti. Preto sme udelili sankciu," povedal predseda Rady Miloš Mistrík.

Fico nebol problémom
Dôvodom však nie je samotný fakt, že premiér Fico bol v publicistickej relácii verejnoprávnej televízie sám bez oponenta, ale v podstate údajná neschopnosť moderátora relácie vyvážene oponovať predsedovi vlády. Podľa šéfa Rady je totiž normálne, ak politik sedí na stoličke v televíznej debate sám. "Nejde o to, že by tam bol premiér sám, ale ide o to, že keď hovorí svoje názory aj na opozíciu, musí tam byť aj protinázor, a to by mal vedieť robiť aj moderátor," vysvetľoval Mistrík.

Reláciu v tom čase moderoval moderátor Maroš Stano. "Dnešné rozhodnutie licenčnej rady som prijal s počudovaním. Diskusné relácie s politikmi moderujem už šesť rokov a preto som zvedavý na konkrétne argumenty rady, rovnako na vysvetlenie, ako sa posudzuje dostatočná miera oponentúry jednému hosťovi," uviedol pre agentúru SITA. Televízia zatiaľ odmietla k rozhodnutiu zaujať stanovisko. "K veci sa vyjadríme až po doručení rozhodnutia," povedala nám hovorkyňa Slovenskej televízie Želmíra Blašková - Habánová. Na reláciu z 10. mája dostala Rada podnet od občana, nie od politika, povedal HN Mistrík. Moderátor podľa šéfa Rady neustrážil objektivitu, keď pri premiérových slovách na adresu opozície nereagoval dostatočne.

Hrozí prísnejší test
Televízia v súčasnosti nemusí nič urobiť, len si prečítať upozornenie ardy. "Ak by v budúcnosti ešte k tomu došlo, buď sa použije to isté, teda upozornenie, alebo aj iné sankcie," tvrdí Mistrík. Podľa neho je ešte silnejším trestom pre televíziu ako peňažná pokuta nútený oznam na obrazovke o porušení zákona.

Podobné podnety už riešili členovia Rady aj v minulosti. Mistrík si spomenul na prípad, keď dostali tiež podnet na to, že bol predseda vlády sám v nejakej politickej diskusnej relácii, a to počas plynovej krízy. Vtedy to práve pre špecifickú situáciu vyhodnotila Rada ako v poriadku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:02