StoryEditor

Figeľ dá lacný byt od mesta charite

07.10.2010, 00:00

Minister dopravy a predseda KDH Ján Figeľ daruje svoj bratislavský byt charite. Rozhodol sa tak po tom, ako médiá informovali o pridelení nehnuteľnosti v Starom Meste v roku 2001. Starostom tejto mestskej časti bol vtedy jeho stranícky kolega Andrej Ďurkovský.

V dezolátnom stave?
Byt s rozlohou 156 štvorcových metrov neskôr odkúpil za 54-tisíc korún. Za túto cenu ho mali získať aj ostatní obyvatelia obytného domu. "Považujem toto pridelenie za legitímne. Nepotreboval som na to žiadne špeciálne kontakty," tvrdil včera minister. S rodinou na nehnuteľnosť čakali štyri roky, keď ju získali, bola podľa Figeľa v dezolátnom stave. Tvrdil, že získanie bytu mu pomohlo vytvoriť vhodné podmienky na prácu v integračnom procese Slovenska do EÚ.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) včera uviedla, že rozhodnutie, ako naloží s bytom, necháva na samotnom ministrovi. "Je na jeho svedomí a rozhodnutí, ako sa zachová. Dôverujem v jeho svedomie." Tvrdí však, že by uvítala zmenu zákona o prideľovaní bytov.
Okrem Figeľa mal podľa denníka SME k lacnej nehnuteľnosti v Starom Meste prísť aj minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Obidvaja však ešte v 90. rokoch. "Mám úplne čisté svedomie. Môj byt som nadobudla v súlade nielen so zákonom, ale aj so všetkými etickými pravidlami, bránila sa Žitňanská, ktorá podľa vlastných slov na byt čakala v poradovníku ako ostatní ľudia. Cenu, za ktorú nehnuteľnosť odkúpila, si údajne nepamätá.

Mikloš prenájom bytu v Starom Meste získal výmenou za byt, ktorý vlastnil na Dolných dieloch. Pridelenie odôvodňuje astmou maloletého syna, a pre toto ochorenie v panelovom byte trpel záchvatmi kašľa. V tehlovom dome sa jeho stav údajne zlepšil. Mikloš bol v 90. rokoch členom DS a šéfoval inštitútu M.E.S.A. 10.

"Absolútne smiešne"
Expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico považuje argumenty členov garnitúry za "absolútne smiešne". "Aj môj syn má astmu. A možno aj ja by som si potreboval riešiť bytový problém," povedal Fico. Figeľ podľa neho nemá problém darovať byt na charitatívne ciele pri ročnom príjme 16-tisíc eur. "Svätožiara nad hlavami predstaviteľov vyprchala tak rýchlo ako ranná hmla, a je to úplne trápne," dodal expremiér. Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:15