StoryEditor

Orbán poslúži SNS aj Smeru

27.04.2010, 00:00

Víťazstvo pravicovej strany Fidesz v Maďarsku môže priniesť pred našimi voľbami politické body najmä strane SNS, ale aj vládnemu Smeru-SD. Obaja koaliční partneri sa totiž chystajú upozorňovať na vládnu agendu Fideszu týkajúcu sa Slovenska. Aktuálne je to zavedenie dvojitého občianstva pre zahraničných Maďarov vrátane tých našich.

SNS: Orbán je hrozba
V tom prípade si podľa politológov naklonia na svoju stranu značnú časť národnostne orientovaných voličov. "Maďarskú kartu bude určite vyťahovať SNS, a keďže Smer sa snaží obsadiť jej priestor, tak to bude čiastočne aj Smer, ktorý na tom získa," domnieva sa politológ László Öllös. Jeho slová potvrdzuje podpredsedníčka národniarov Anna Belousovová. V reakcii na zvolenie Orbána upozorňuje, že pre Slovensko je hrozbou. "Ak tu budú občania Maďarska, tak pán Orbán môže hocijaké kroky odôvodňovať tým, že chráni svojich občanov. Odtiaľ je len krok získať aj pôdu, teda našu zem." Orbán sa podľa nej popritom snaží pretvarovať a "hrať sa na štandardného politika".

Smer skrýva svoje karty
Najsilnejšia strana Smer-SD zase hovorí, že za Dunajom nevidí politiku, ktorá by smerovala ku korektnému spolunažívaniu susediacich štátov. Šéf poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž však odmieta, že by jeho strana upozorňovaním na situáciu v Maďarsku využívala pred voľbami tzv. maďarskú kartu. "Smer nepotrebuje maďarskú kartu, načo by sme ju vyťahovali," pýta sa. Podľa neho iba "pokojne vyhodnocujú riziká". Ani jemu sa však nepozdáva Orbánovo dvojité občianstvo. "Tieto vyhlásenia vnímame ako čosi, čo signalizuje, že sa môžu slovensko-maďarské vzťahy výrazne skomplikovať." Číž je presvedčený, že na veci, ktoré sa dotýkajú podstaty Slovenskej republiky, treba reagovať. Oprášil aj Orbánov kontroverzný výrok, že najbližšou hranicou Maďarska je až Poľsko.

Pod vplyvom maďarských zákonov
Podľa politológa Grigorija Mesežnikova sa teraz nedá presne predvídať, čo by zavedenie dvojitého občianstva mohlo naozaj spôsobiť. Orbánovci totiž oficiálne podobu tejto legislatívy nepredstavili. "Nech už bude akákoľvek, určite zasiahne do vzťahov. Čo však nemusí znamenať, že sa zhoršia," povedal Mesežnikov. Pripomenul, že v minulosti vyvolal obavy napr. zákon o zahraničných Maďaroch, ktorý napokon "uhrala" Dzurindova vláda k spokojnosti. "Súčasná vláda by asi tento problém nevyriešila."

Politológ Juraj Marušiak hovorí, že dvojité občianstvo by mohlo negatívne ovplyvniť vývoj na južnom Slovensku. "Je dosť ťažké si predstaviť, že obyvateľstvo Slovenska bude podliehať svojím spôsobom aj maďarským zákonom, hoci budú žiť na území Slovenska, no budú voliť ľudí do maďarského parlamentu." Pred rokom premiér Robert Fico vyhlásil, že po víťazstve Fideszu možno očakávať prejavy nacionalizmu a extrémizmu vo vzťahu k Slovensku. Len nedávno zmiernil tón a vyhlásil, že má záujem o spoluprácu s budúcou maďarskou vládou. Ak tu budú občania Maďarska, tak pán Orbán môže hocijaké kroky odôvodňovať tým, že chráni svojich občanov. Odtiaľ je len krok získať aj pôdu, teda našu zem.

Anna Belousovová, podpredsedníčka SNS

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:58