StoryEditor

V spore o občianstvo získava Matovič body

28.02.2011, 23:00

Bugárov Most-Híd zablokoval koaličnú dohodu na tom, ako sa opraví Ficov zákon, na základe ktorého občania po prijatí cudzieho pasu strácajú slovenské občianstvo. Po včerajšom stretnutí koalície je jasné, že Most ostal osamelý. SDKÚ-DS, KDH a SaS chcú, aby slovenský pas ostával iba ľuďom, ktorí získajú občianstvo v krajine, na ktorú majú reálne väzby.

Chcú to, čo Matovič
Všetky tri strany sa priklonili k rétorike poslancov Igora Matoviča (Obyčajní ľudia) a Radoslava Procházku (KDH), ktorí v parlamente nedávno znemožnili prijať koaličný návrh, podľa ktorého by Slovensko začalo uznávať dvojaké občianstvo. Spomínaná dvojica poslancov žiadala, aby štát ponechal slovenský pas iba tým, ktorí v cudzine uzavrú manželstvo, dlhodobo žijú, pracujú, študujú alebo podnikajú. O rovnakých podmienkach včera začal hovoriť minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ).

"Pokiaľ (občan) má šancu, pôsobí, žije, pracuje, študuje v inej krajine a získa v tejto krajine štátne občianstvo, nie je najmenší dôvod, aby sme nemali inštitút dvojakého občianstva," vyhlásila predsedníčka vlády.

Proti podmienkam je Most. Poslanec z klubu Most-Híd Ondrej Dostál (OKS) tvrdí, že chýbajúce väzby na cudzí štát nemôžu byť dôvodom na odnímanie slovenského občianstva. "Je to scestné," myslí si.

Čakanie na dohodu
Keďže koalícia doteraz nedokázala spor vyriešiť, na marcovú parlamentnú schôdzu zrejme nepredloží novelu zákona o štátnom občianstve. "Bez dohody určite nepôjde do parlamentu žiadny návrh," povedal minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Štvorkoalícia chce predísť ďalšiemu fiasku. Na poslednej schôdzi novelu musela stiahnuť, lebo bez Obyčajných ľudí a Procházku nemala dostatok hlasov na jej presadenie.
Podľa Lipšica v pripravovanej novele nemôžu chýbať podmienky, ktoré budú musieť občania splniť, ak nebudú chcieť prísť o slovenské občianstvo. Bez nich by podľa neho hrozilo, že maďarskí politici budú čoskoro chodiť na Slovensko verbovať voličov. "Ak by maďarské politické strany, a sú naozaj veľmi rôzne, sú štandardné aj neštandardné, mali robiť na južnom Slovensku politickú kampaň pred voľbami, tak by to ohrozovalo naše národné záujmy," hovorí Lipšic. Aj Krajcer včera hovoril, že Slovensko musí brať do úvahy, že Maďarsko okrem občianstva môže udeliť slovenským Maďarom volebné právo.

Ustúpi Most-Híd?
Problém dvojakého občianstva vznikol, keď maďarský premiér Viktor Orbán (Fidesz) vlani zjednodušil pravidlá na získavanie maďarského pasu. Vtedajší slovenský premiér Fico na to reagoval protizákonom, ktorý koalícia sľubovala zmierniť. Nepáči sa jej, že slovenské občianstvo stráca každý, kto získa cudzie. Matovič sa domnieva, že ústupok bude musieť urobiť Most. "Buď zostane status quo, ktoré je zlé, alebo sa dohodneme na niečom rozumnom. A to rozumné sme ponúkali my," podotkol.

Most zatiaľ ustúpil len v jednom. Podľa poslanca Gábora Gála strana nebude blokovať schvaľovanie zákonov v parlamente. "Parlament nebudeme blokovať, lebo hľadáme riešenie." Koalícia si včera nedohodla ďalšie stretnutie, na ktorom by sa pokúšala nájsť zhodu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:41