StoryEditor

Anketa HN: Predstavuje očakávané víťazstvo Orbána hrozbu pre Slovensko?

09.04.2010, 00:00

Jana Laššáková, Smer-SD
Z doterajších vyjadrení sa dá povedať, že je ohrozením. No jeho rétorika môže byť ovplyvnená predvolebným obdobím. Takže si myslím, že po voľbách sa vzťahy znormalizujú, sme moderné štáty v EÚ, kde platia určité pravidlá.

Anna Belousovová, SNS
Všetky fakty svedčia o tom, že nástup Orbána predstavuje reálnu hrozbu pre Slovensko. Skoro stopercentne sa dá povedať, že sa zhoršia vzťahy. Vychádzam z jeho vyjadrení, napríklad, keď povedal, že Maďarsko na severe susedí s Poľskom. To znamená, že hovorí to isté, čo možno neomalene hovoria maďarskí fašisti a extrémisti. Takisto nazýva Slovensko feldvidékom, čiže hornou zemou. Hornou zemou asi Veľkého Uhorska.

Jozef Halecký, ĽS-HZDS
Strana Fidesz a Viktor Orbán sú skôr hrozbou. Vyvolávajú a posilňujú reakcie strán s nacionálnym pozadím, ktoré potom zosilnejú. Nemyslím si však, že by mohlo dôjsť k reálnemu ohrozeniu Slovenska, pretože sme v EÚ a NATO, a tieto dve skutočnosti garantujú, že bude poriadok -- aj čo sa týka hraníc a územia.

Iveta Radičová, SDKÚ-DS
Viktor Orbán pri moci už bol, bol premiérom vtedy, keď Mikuláš Dzurinda a vzťahy s Maďarskom boli štandardné. Riešil sa vtedy krajanský zákon, ktorý sa neprijal. Takže je to vec schopností vyjednávania a mimoriadnej diplomacie. Ak po našich voľbách bude vládnuť opäť Robert Fico, obávam sa zhoršenia vzťahov. V Maďarsku používajú nacionalizmus aj na zastieranie zlej ekonomickej situácie. U nás to tiež niektorí politici robia.

Ján Figeľ, KDH
Neobávam sa, ale vývoj v Maďarsku aj povolebné usporiadanie budem pozorne sledovať. Viaceré návrhy Fideszu sú pre nás neprijateľné, ale to bolo aj v minulosti a treba im čeliť európskou politikou, ktorá neprehlbuje napätie, ale vytvára stabilné prostredie. Keď v predchádzajúcom volebnom období navrhol premiér Orbán tzv. zákon o statuse zahraničných Maďarov, naša vláda vtedy odpovedala veľmi rázne a jasne.

Béla Bugár, Most-Híd
Bude to závisieť od oboch vlád, aj maďarskej, aj slovenskej. Považujem za alibizmus, ak niektorí predstavitelia slovenskej vládnej koalície robia strašiaka z Orbána. Nehovorím, že Orbán nemá niekedy tvrdšie vyhlásenia, ale nemôžem ho ani porovnať k tomu, čo robí predseda SNS Slota. Ak bude snaha z jednej aj z druhej strany, urovnať napätie sa uvoľní. Je nebezpečné stále umelo udržiavať napätie medzi Slovenskom a Maďarskom, môže to vyústiť aj do horšieho.

Juraj Droba, SaS
Dúfame, že záujmom vlády Viktora Orbána bude marginalizovať nacionalizmus na oboch stranách Dunaja. Chceme veriť, že začne spolupracovať s partnermi na Slovensku na výraznom zlepšení vzťahov. Veríme, že sa nenechá zlákať vidinou lacných populistických bodov, aby oslovil časť priaznivcov Jobbiku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:39