StoryEditor

Na zdražovaní najviac utrpí SDKÚ

22.02.2011, 23:00

Každá strana sa podľa neho bojí zvyšovania cien potravín ako "čert kríža". Tvrdí, že obava zo straty voličov ženie vládne strany do prijímania protiopatrení.

Zdražovanie potravín je citlivou politickou témou. Nakoľko môže ovplyvniť preferencie strán?
Každá strana sa toho bojí ako čert kríža. Vládnuce strany, ktoré musia pristúpiť k zdražovaniu, musia veľmi opatrne podávať a vysvetľovať svoje rozhodnutia, aby na takejto politike nepohoreli.

Zaktivizoval vládnych predstaviteľov strach, že by ich mohlo zdražovanie pripraviť o veľkú časť voličov?
Je to citlivá otázka pre najširšie voličské masy. Zdražovanie potravín sa predsa dotýka každej rodiny. Vládni predstavitelia musia robiť opatrenia, aby zdražovanie uviedli do prijateľnej polohy. Citlivo musia vystupovať voči najzraniteľnejším skupinám.

Ako vnímate rolu premiérky Ivety Radičovej z SDKÚ-DS pri riešení zdražovania. Včera sa stretla s ministrami a ohlásili rozdávanie múky a cestovín pre najchudobnejších a aj prísnejšiu reguláciu cien energií.
Ide o jasné opatrenia vyvážiť nepriaznivé dôsledky zdražovania. Cieľom je preukázať veľké gesto, že vláde záleží na najslabších. Aj v tomto prípade sa ukazuje, že vystupuje v polohe ochrankyne najchudobnejších. Od nástupu vlády sa snaží byť oponentúrou svojich ministrov, ktorí ohlasujú zmeny.

Ktorá strana môže najviac stratiť na téme vyšších cien potravín?
Prirodzene SDKÚ, lebo teraz je lídrom vládnej koalície. Ale aj SaS, lebo sľúbila liberálnu politiku v tejto oblasti.

Terajšia koalícia pripisuje zdražovanie predošlej Ficovej vláde, ktorá vraj šafárila. Opozícia zas tvrdí, že pravica bez zdražovania ani nevie vládnuť. Ako na voličov pôsobia vzájomné obviňovania?
Obviňovania už patria ku štandardu našej politickej scény. Volič si berie obidve negatívne stránky a vraví si, že jeden je ako druhý. Terajšia vládna koalícia má čiastočne pravdu v tom, že vládnutie sociálnych demokratov prispelo k zdražovaniu. V každom prípade nemôže ísť len o produkt bývalej vlády. Je to aj výsledok globálnej svetovej situácie, zdražela nafta, v lete sa udiali pohromy rôzneho druhu, bola neúroda.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:56