StoryEditor

Plat poslanca. Za odpracovaný deň 452 eur

31.01.2010, 23:00
Autor:
besbes

Málo práce za veľa peňazí. V takomto duchu sa nesie posledných päť mesiacov pôsobenia našich zákonodarcov v parlamente. Naplánovaných majú 40 rokovacích dní - v prepočte tak za jeden deň zarobia 452 eur. Priemernému Slovákovi pritom trvá celý mesiac, kým zarobí 723 eur.

Poslanci otvorene priznávajú, že v parlamente sa dlho nezdržia, posledné mesiace pred voľbami chcú totiž využiť na kampaň. "Ako všetci ostatní budeme chodiť medzi voličov,“ hovorí šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Pridáva sa k nemu aj opozičný poslanec za KDH Daniel Lipšic. "Akonáhle sa skončí marcová schôdza, už sa budeme plne venovať výjazdom a kampani.“

Podľa predsedu poslaneckého klubu strany Smer-SD Miroslava Číža to takto funguje všade na svete. Poslanci berú plat až do konca volebného obdobia, aj keď fyzicky v poslaneckých laviciach nesedia. "Poslanec má štyri mesiace pred voľbami prestať dostávať plat?“ pýta sa.

Pre tých poslancov, ktorí sa do parlamentu po tohtoročných voľbách už nedostanú, je pripravený bonus. Patrí im päťmesačné odstupné, čo je niečo viac ako 10-tisíc eur.

Prečítajte si aj:
Práca poslanca? 452 eur za jeden deň

Aj keď väčšina poslancov parlamentu trávi posledné mesiace pred voľbami na potulkách za voličom, na ich plate sa to nijako neprejaví. Na tento rok majú naplánovaných už len 40 dní rokovania vo výboroch a v pléne NR SR. Za jeden deň tak budú brať vyše 400 eur. Toľko nezarobí za celý mesiac človek pracujúci za minimálnu mzdu (tá je dnes 307,70 eura). Priemerný Slovák má 722,51 eura za celý mesiac (priemerná mesačná mzda za tretí kvartál 2009).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:28