StoryEditor

Česi si vybojovali vyššie platy hrozbou odchodu

02.03.2011, 23:00

Celých deväť mesiacov sa nad českými nemocnicami vznášala hrozba, že k 1. marcu odíde 3 800 lekárov. Česká vláda urobila ústupok až na poslednú chvíľu, v polovici februára. V súčasnosti by si už českí doktori mali na výplatných páskach nájsť o päť- až osemtisíc korún viac (200 až 330 eur). Vláda im tiež sľúbila, že do dvoch rokov sa dočkajú 1,5- až trojnásobku priemerného platu v krajine, ako požadovali.

Agentúra ČTK protest českých lekárov označila za jednu z najjednotnejších a najdôraznejších akcií profesijnej skupiny za posledných 20 rokov. Protestnú kampaň odštartovali vlani v polovici mája, naplno sa rozbehla od septembra. Ku koncu minulého roka už bolo 3 837 z 18 000 českých lekárov prichystaných odhodiť plášť. Vláda im najprv vyhovieť nechcela, kritizoval ich aj prezident.

Od januára však kabinet musel pripravovať krízové scenáre. Keď sa ukázalo, že výpovede môžu najviac ohroziť fungovanie oddelení anestéziológie, chirurgie, gynekológie a starostlivosti o predčasne narodené deti v piatich z 12 centier v ČR, minister zmenil taktiku. Zrazu našiel v rezervách dve miliardy korún (vyše 82 miliónov eur). Lekári tak výpovede stiahli. O miesto však prišiel napríklad šéf odborárov Martin Engel, keďže si počas protestu za neho našli náhradu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:00