StoryEditor

Najvyšší súd rozhodol v prípade vraždy Jána Kuciaka: Proces s Kočnerom a Zsuzsovou vracia do Pezinka

Najvyšší súd dnes rozhodoval o odvolaniach v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Údajne rozporná výpoveď Zoltána Andruskóa, nepreukázaná šifrovaná komunikácia, chýbajúce preukázanie viny a fakt, že len existencia motívu na usvedčenie z vraždy nestačí.

To boli hlavné dôvody, pre ktoré Špecializovaný trestný súd v septembri 2020 oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú.

Podľa obžaloby mali stáť za objednávkou vražy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej bola prišla život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Po tomto verdikte bolo vidieť v súdnej sieni slzy, pocit krivdy a šok.

Najvyšší súd ako odvolací orgán však s takýmto záverom v utorok nesúhlasil, oslobodzujúci rozsudok zrušil a prípad vrátil do Pezinka.

​Vypočujte si celý rozsudok:

Argumenty prokuratúry

„Najvyšší súd preskúmal zákonnosť rozsudku aj správnosť konania. Prihliadal aj na chyby, ktoré vymenoval prokurátor v odvolaní,“ povedal predseda senátu Peter Paluda.

Najvyšší súd zároveň potvrdil rozsudok pre Tomáša Szabóa vo výške 25 rokov za vraždu Petra Molnára, považuje ho za spravodlivý. „Doživotie neprichádzalo do úvahy,“ povedal Paluda s tým, že u Szabóa je šanca na nápravu.

V duchu zrušenia verdiktu pezinského súdu sa niesol aj návrh prokuratúry, ktorý predniesol prokurátor Bohdan Čelovský. „Navrhujem, aby Najvyšší súd zrušil napadnutý rozsudok a vrátil vec súdu prvého stupňa, aby ju tento znova prejednal a rozhodol," povedal v záverečnej reči s tým, že žiada, aby súd nariadil vec prejednať inému senátu.

Navrhol tiež vzhľadom na dôkaz, ktorým bol odpis z registra trestov, súhrnný trest pre Kočnera, a to vo výške 20 rokov väzenia a uloženie peňažného trestu 20-tisíc eur alebo jeden rok odňatia slobody. Kočner, Zsuzsová aj Szabó sa dožadovali oslobodenia.

Prokuratúra videla chyby

Obžaloba v tom mala od začiatku jasno. „Tomuto rozhodnutiu predchádzali viaceré chyby prvostupňového súdu,“ napísal v odvolaní k oslobodzujúcemu rozsudku zo septembra prokurátor. Podľa neho súd v Pezinku nevykonal všetky dôkazy, pričom viaceré z nich by mohli viesť k usvedčeniu Kočnera a Zsuzsovej.

Argumentoval tiež, že Zoltán Andurskó vypovedal ako svedok už vo výkone trestu a bol si vedomý následkov v prípade krivej výpovede. "Prokurátor považuje za neprijateľné závery Špecializovaného trestného súdu, že dôveryhodnosť svedka Andurskóa je znížená tým, že pri výsluchu použil svoje vlastné písané poznámky," čítal Paluda.

Po samotnej vražde si mali Kočner so Zsuzsovou vymieňať správy, pričom mali byť použité šifry o vypadávaní zubov. Ešte predtým však Zsuzsová mala cez aplikáciu Threema komunikovať s neznámou osobou, pričom jej bol nameraný tep na úrovni 161 úderov za minútu.

„Takúto hodnotu nedosiahla nikdy predtým a nikdy potom,“ uvádza prokurátor. Zsuzsová nosenie takýchto hodiniek poprela. Novým dôkazom má byť aj komunikácia Zsuzsovej dcéry a náhle zmeny plánov deň po zastrelení novinára.

Obžaloba sa opäť vrátila aj k šifrám z Threemy s tým, že žiadala doplniť medzi dôkazy znalecký posudok. Ten bol vykonaný Filozofickou fakultou Univerzity Komenského v inej trestnej veci. V odvolaní sa prokurátor podrobne venoval aj motívu a uviedol, že samotní vykonávatelia sami osebe dôvod vraždiť bez objednávky nemali.

Obžaloba uviedla, že pezinský súd mohol k oslobodzujúcemu verdiktu dospieť aj preto, že na prípad bol veľký mediálny tlak a senát sa tak snažil dokázať, že mu nepodlieha.

Ďalšie odvolania

Tomáš Szabó, ktorému sa nepáči trest 25 rokov za mrežami, spochybňoval vo svojom odvolaní výpovede Marčeka, ktorý ho usvedčil. Označil ich za pochybné a nedôveryhodné. Namietal jeho tvrdenia v prípade rozdelenia finančných odmien za skutok a tvrdil, že v kauze existujú viaceré rozpory medzi Marčekovou a Andruskóovou výpoveďou.

Na súde sa čítalo aj z argumentov obhajoby Zsuzsovej. „Urobili z nej masovú vrahyňu pred celým Slovenskom aj svetom ešte skôr ako sa mohla brániť," zaznelo v súdnej sieni. Zsuzsová označila Andruskóa za klamára a kajúcnika, ktorý sa snažil jej usvedčením iba získať výhody.

Súd čítal aj doplnenie odvolania poškodených Kuciakovcov, ktorí žiadajú o priznanie nemajetkovej ujmy. Súd prvého stupňa obom rodičom prisúdil po 70-tisíc eur, ktoré im má zaplatiť Szabó. Teraz rodičia zavraždeného novinára žiadali po 500-tisíc eur, čo Najvyšší súd zamietol.

Vražda Jána Kuciaka na Najvyššom súde 18:52 18:30 Reakcia hnutia OĽaNO Hnutie OĽANO verí, že rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý v utorok zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, znamená zásadný krok k spravodlivej trestnoprávnej koncovke prípadu. Podľa hnutia to prináša nádej, že pravdepodobní objednávatelia vraždy neuniknú pred spravodlivosťou. "Aj v tento dôležitý deň sme myšlienkami pri pozostalých Jána a Martiny a dúfame v skoré potrestanie všetkých vinníkov tejto veľkej tragédie," dodal šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. 18:29 Stanovisko prezidentky Zuzany Čaputovej Trápenie rodičov a blízkych Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa po dnešnom rozhodnutí Najvyššieho súdu nekončí, ale sú zase o krok bližšie k spravodlivosti. Predchádzajúci oslobodzujúci rozsudok pre Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovú bol dnes zrušený a prípad sa vracia na Špecializovaný trestný súd.

Ján Kuciak poukázal na cynizmus mocných a aj so svojou priateľkou Martinou Kušnírovou na to doplatili životmi. Aj od vyšetrenia ich vraždy a potrestania všetkých jej vinníkov sa preto dnes odvíja dôvera verejnosti v štát a jeho inštitúcie. Najvyšší súd pre obnovenie dôvery v justíciu dnes urobil veľmi dôležitý krok."
17:56 Vyjadrenia po rozhodnutí súdu 17:52 Szabó a Kočner opustili miestnosť. 17:52 Médiá postupne vychádzajú z miestnosti, očakávame vyjadrenia jednotlivých strán. 17:51 Pojednávanie skončilo Szabóa nariadil súd eskortovať do výkonu trestu, odsúdený ešte sedí na lavici a komunikuje so svojou obhajkyňou. V miestnosti je stále aj Kočner, rovnako sa rozpráva s advokátom. 17:49 Pôvodný senát Súd nevyhovel požiadavke prokurátora a poškodených, ktorí žiadali, aby prípad dostal nový senát. Kauzu tak bude opäť riešiť Ružena Sabová, Ivan Ma...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 03 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 04 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 05 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 12:03