TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Mikulec: Žiadna vojna ani anarchia v polícii nie je. Pohnútkam Fica rozumiem

14.06.2021, 13:29
Autor:
mahomahoTASRTASR
Minister vnútra tvrdí, že fungujú kontrolné mechanizmy, ktoré sú nastavené.

Minister vnútra Roman Mikulec cíti od vlády podporu pred zajtrajším pokusom opozície o jeho odvolanie z funkcie. 

Vláda dnes na svojom zasadnutí vyjadril ministrovi podporu a nesúhlasí s jeho odvolávaním. "Verím, že nesklamem kolegov ani do budúcna," uviedol Mikulec v rádiu Expres. 

Šéf rezortu vnútra tiež vyhlásil, že dôveruje orgánom činným v trestnom konaní a odmieta obvinenia predsedu Smeru Roberta Fica. 

Práve Smer podal návrh na odvolanie Mikulca. Minister tvrdí, že bývalý premiér zavádza a účelovo klame verejnosť. 

O Ficovi informácie nemá

"Rozumiem jeho pohnútkam. Všetky sily investoval do toho, aby zvrátil to, čo sa tu deje, prácu orgánov činných v trestnom konaní," hovorí Mikulec.

"Nervozita stúpa, čím ideme vyššie," poznamenal s tým, že ľudia vypovedajú, ako sa zúčastňovali nezákonných vecí, kde boli zapojené politické strany a oligarchovia.

Tvrdí však, že nemá informácie o tom, či sa niečo pripravuje aj voči Ficovi. 

Mikulec: Kontrolné mechanizmy fungujú

Minister sa vyjadril aj k aktuálnemu dianiu v polícii a bezpečnostných zložkách. "Chápem, že pre mnohých občanov to môže pôsobiť, ako chaos. Na druhej strane nie je to chaos ani guláš," uviedol. 

Dodal, že NAKA a tím očistec odvádzajú svoju prácu zákonne a v súlade so všetkým právnymi normami. Podľa neho je dôležité, že fungujú kontrolné mechanizmy.

"Ak rešpektujeme zákony a inštitúcie, tak musíme rešpektovať aj to, že SIS poslala správu, v ktorej upozornila na určité ňou získané informácie. A tá správa sa dostala k šéfovi inšpekčnej služby. Jediná inštitúcia, ktorá má právomoc vyšetrovať príslušníkov policajného zboru, je inšpekčná služba," vysvetľuje minister. 

Mikulec tvrdí, že žiadna vojna ani anarchia v polícii nie je. "Kontrolné mechanizmy a informovanie nadriadených stále funguje," doplnil.

Zásah inšpekčnej služby v NAKA bol podľa neho aj dôsledkom správy, ktorá prišla z SIS. "Sme na nejakej križovatke a treba to vnímať aj ako proces určitej očisty, kedy dochádza k situáciám, ktoré na prvý pohľad nemusia vyzerať prehľadne," hovorí. 

Podľa ministra má inšpekcia právo odoberať aj živé spisy. "Zásah nebol autonómny, ale na pokyn krajskej prokuratúry. Je pre mňa dôležité, že aj tu bol pokyn prokuratúry a tá by mala byť zárukou toho, že postup bol zákonný," objasnil. 

Fico chce čítať správ SIS

Opozícia chce odvolávať Mikulca v súvislosti s podozreniami o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby. Fico chce na tejto schôdzi prečítať správu SIS, ktorú mal poslancom predniesť predseda parlamentu Boris Kollár na mimoriadnej schôdzi v neverejnom režime a ktorá sa týkala stretnutia špičiek štátu v budove SIS.

V odôvodnení návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi opozícia píše o vyhľadávaní spolupracujúcich osôb v prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu.

Spočívať má v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí, proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie.

"Existuje dôvodné podozrenie, že takéto konania, aktivity a osobné prepojenia môžu reálnym spôsobom ohrozovať bezpečnostné záujmy štátu, hospodárske záujmy a ústavne chránené piliere právneho štátu," skonštatovali opoziční poslanci.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:19