StoryEditor

PKO pamiatkou nebude. Búraniu nič nestojí v ceste

13.07.2010, 17:28
Autor:
ČTKČTK
Bratislavský Park kultúry a oddychu nebude vyhlásený za kultúrnu pamiatku. Jeho zbúraniu tak zrejme už nič nestojí v ceste. Pamiatkový úrad o tom informoval ochranárov.

Tí podnet na úrad podali aj preto, že mesto a majiteľ pozemkov pod PKO chcú budovu zbúrať. Namiesto PKO spoločnosť Henbury Development postaví budovu, ktorú si bude Bratislava prenajímať.

"Nepreukázal sa dostatočný rozsah zachovaných pamiatkových hodnôt na to, aby s prihliadnutím na ostatné súvisiace skutočnosti areál PKO splnil kritériá na vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku," uviedla v liste generálna riaditeľka Pamiatkového úradu Katarína Kosová. Odborníci podľa nej nemajú rovnaký názor na architektonické hodnoty PKO, komplexu budov z 50. rokov minulého storočia.

"Jednoznačné zadefinovanie pamiatkových hodnôt PKO je pritom určujúcim kritériom pre jeho vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku," dodala riaditeľka. Architektonické hodnoty zničili aj prestavby objektu. Pamiatkari tiež podľa nej nemohli PKO označiť za pamiatku, keďže už naň bolo vydané búracie povolenie a rozhodnutie stavebného úradu museli rešpektovať.

Zároveň však poznamenala, že vyhlasovanie objektov za pamiatky nemá byť riešením nesprávneho konania orgánov vo verejnej správe. O osude PKO rozhodol bratislavský magistrát, ktorý v roku 2005 predal pozemky pod ním za 281 miliónov korún (9,3 milióna eur) bez verejnej súťaže i verejnej diskusie spoločnosti Henbury Development. Budovy mesto nepredalo, majiteľovi pozemkov však umožnilo, aby ich mohol zbúrať.

Dodnes pritom neexistuje náhrada za sály PKO, kde sa pre dobrú akustiku uskutočňujú stovky podujatí, vrátane Bratislavských jazzových dní. Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský len pred niekoľkými dňami podpísal zmluvu s Henbury Development o tom, že postavia namiesto PKO novú sálu, ktorú si bude mesto prenajímať za 466.480 eur ročne.

Pamiatkový úrad nepoprel, že dve koncertné a zábavné sály PKO spolu so športovou halou isté hodnoty majú. Podľa Kosovej je PKO spoločensko-kultúrnym fenoménom doby a mesta Bratislavy.

Už v roku 2008 preto úrad vyzval bratislavský magistrát, aby budovu zaradil medzi pamätihodnosti mesta. Radnica na to podľa Kosovej nereagovala. Bratislavská časť Staré Mesto, ktorá zahŕňa aj historické centrum, zase vraj takýto zoznam na rozdiel od ostatných bratislavských štvrtí i slovenských miest vôbec nemá.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:58