StoryEditor

Muž z kauzy hayekovci odchádza

17.02.2011, 23:00

Dva mesiace po tom, čo odolal tlaku premiérky a štyri mesiace po odstúpení svojho bývalého kolegu Ivana Švejnu, oznámil svoj odchod z funkcie štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS). Tvrdí, že ho netlačí zodpovednosť za kauzu "hayekovci“ - chce vraj len rozptýliť tiene pochybností.       

Posledná kvapka?
"Môj návrat do parlamentu je čisto osobným rozhodnutím, do ktorého ma nikto nenútil. Moje rozhodnutie nespôsobila žiadna kauza. Chcem dokázať, že nie som prilepený k žiadnej funkcii, k žiadnej stoličke,“ vyhlásil včera Chren. O svojom zámere vraj už pred dvoma týždňami informoval premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) i predsedu strany Richarda Sulíka (SaS), čo obaja potvrdili. Práve v tom čase však vyšlo najavo, že jeho známy, Ivan Zich, si za štyri mesiace práce na čele košických teplární nechal vyplatiť 90-tisícové odstupné.

Aj nemenovaný zdroj HN potvrdil, že kauza odstupné mohla byť poslednou kvapkou. Chren však stále trvá na jednom: "Nenašli sa dôvody na to, aby som musel odstúpiť alebo byť odvolaný.“

Chren neodstúpil ani na jeseň, keď vyšli najavo zákazky tejto i bývalej vlády pre Hayek Consulting, ktorej bol spolumajiteľom, ani koncom roka, keď Najvyšší kontrolný úrad potvrdil, že časť peňazí bola minutá nehospodárne. Kým jeho kolega Švejna (Most-Híd), tiež bývalý spolumajiteľ Hayek Consulting, odišiel z postu námestníka ministra dopravy už v októbri rovno do parlamentu, Chren si istý vplyv na ministerstvo ponechá. Bude v poradí piatym poradcom ministra Juraja Miškova (SaS), ktorý zatiaľ nemá náhradníka na post štátneho tajomníka. Túto funkciu vraj bude Chren robiť zadarmo.

Odstupné na charitu
Odstupné 3 600 eur chce rozdať na charitu. Bude mu vraj stačiť plat v parlamente, kde ho už čaká bývalý kolega Švejna. Ten rozhodnutie svojho bývalého spoločníka nechcel komentovať. "Je to člen inej strany, rozhodol sa, ako sa rozhodol,“ povedal HN. Tvrdí, že čas ukázal, že urobil dobre, keď vlani odstúpil. "Význam bolo chrániť nadáciu (F. A. Hayeka - pozn. red.), aby sa kauza nespájala s tými ľuďmi, ktorí za nič nemohli,“ dodal Švejna.

Chren, šestka na volebnej kandidátke SaS, o mesiac oslávi tridsiate narodeniny. Napriek mladému veku nie je v politike nováčikom, už pred ôsmimi rokmi radil vtedajšiemu ministrovi sociálnych vecí Ľudovítovi Kaníkovi (SDKÚ) v otázkach dôchodkovej reformy. O svoju zatiaľ najvyššiu stoličku príde zhruba o dva týždne na zasadaní vlády. Potom v parlamente nahradí Ľuboša Majera z SaS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:31