StoryEditor

Ani ľadová voda v tvári nepokazí radosť

09.08.2010, 00:00

"Na začiatku splavu, ešte v relatívne pokojnej vode, nám náš inštruktor rozkázal vyložiť nohy von z raftu. Všetci sme tak urobili, zvedaví, o čo ide. A zrazu nás zaradom postrkal do krištáľovo čistej a neskutočne ľadovej vody a sám za nami skočil,“ hovorí o svojom zážitku počas splavovania slovinskej rieky Soča Jozef z Bratislavy. "Do neoprénových kombinéz sa nám vliala voda, lapali sme po dychu a štverali sa hore na raft,“ spomína s úsmevom.   

Vyhráva zábava
Samotný splav potom trval takmer tri hodiny. "Na niektorých úsekoch boli kaskády také vysoké, že nás doslova vyhadzovalo z člna. Vypadávali sme aj po náraze člna do skaly.“ Takéto adrenalínové situácie pritom inštruktor doslova vyhľadával. "V jednej chvíli sme zaberali v takom vodnom valci do protiprúdu a voda sa nám začala valiť dovnútra raftu. Ten sa začal postupne ponárať a už sme sa z toho nevedeli svojpomocne dostať. Nakoniec nás na breh vytiahla lanami druhá skupina rafterov,“ opisuje. Ale boli tam aj pokojné časti, kde sme sa nechávali unášať prúdom a vychutnávali si okolitú alpskú prírodu. "Na jednom mieste trčala z vody asi päťmetrová skala, na ktorú sa dalo zozadu pekne vyliezť. Z nej sme potom skákali do vody. No jednoducho, skvelý zážitok. Odporúčam vyskúšať každému,“ dodáva Jozef.

Možnosti u nás
Pokiaľ vás láka raftovanie, nemusíte hneď cestovať do Slovinska a môžete si to vyskúšať aj u nás. Túto zábavu ponúka niekoľko špecializovaných spoločností. "Prvou možnosťou v našej ponuke je splav rieky Belá vo Vysokých Tatrách,“ hovorí Martin Vretenár zo spoločnosti Mutton. Táto rieka, bohužiaľ, nie je splavná celoročne, ale iba od apríla do júna a po dlhšie trvajúcich dažďoch. "Celoročne však ponúkame rafting v areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši. Je ideálny pre tých, ktorí chcú s raftingom začať, keďže ide o umelú vodu, kde na bezpečnosť dohliadajú záchranári na brehu,“ vysvetľuje. Cena raftingu je 23 eur na osobu. "V prípade Belej je cena od 26,5 eura. Zahŕňa kompletný neoprénový výstroj a inštruktora v každom člne. V cene raftingu sú aj fotky a video, ktoré robíme vodeodolným fotoaparátom, prípadne kamerou.“ Spoločnosť tiež realizuje nenáročné splavy slovenských riek Orava, Hron, Dunajec a Váh. "Tie sú vhodné predovšetkým pre rodiny s deťmi,“ dodáva Vretenár.

Expedície a exotika
Ak by ste chceli raftovať pri Bratislave, môžete skúsiť areál v Čunove. "Hodina a pol stojí skupinu šesť ľudí, teda jeden tím, od 18 eur na osobu, závisí od času, kedy sa raftuje, víkendy sú drahšie,“ hovorí trip líder spoločnosti Raftovanie.sk Miroslav Sukaný. No jazdiť môžete aj v prípade, že vás nie je šesť. "Máme rôzne raftové člny od jednej osoby plus inštruktor, dve osoby plus inštruktor a tak ďalej. Ponúkame aj školu kajaku, tak pre úplných začiatočníkov, ako aj pre pokročilejších.“ Spoločnosť sa špecializuje priamo na rafting, a to po celom svete. "Zo zahraničia napríklad Slovinsko, Bosna a Hercegovina, prípadne Zambezi, či expedície na Novom Zélande.“ Časovo vám teda rafting môže zabrať dve hodiny až 22 dní - podľa destinácie. "Rakúsko či Slovinsko zaberú predĺžený víkend, prípadne štvor- alebo šesťdňové výlety. Také silvestrovské Zambezi zaberie desať dní.“

Tento šport na svojej popularite stále naberá. Kombinácia telesnej aktivity, slnka, vody a zároveň dávky adrenalínu ho k úspechu jednoducho predurčujú. "Myslím si, že ľudia si na seba v tejto dobe vedia čoraz viac nájsť čas, ktorý chcú stráviť aktívne, a preto aj záujem o tento športu má rastúcu tendenciu,“ uzatvára Vretenár.
Dušan Uhrin

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:22