StoryEditor

Matovič na námestí, Sulík v maili

16.09.2010, 00:00

Igor Matovič na námestí, Richard Sulík v elektronickej pošte, Béla Bugár medzi ľuďmi. Časť koalície posledné hodiny pred referendom zachraňuje, čo sa dá. Ani intenzívny záver kampane pred sobotným referendom, aký avizoval šéf SaS Sulík, však podľa analytikov črtajúce sa fiasko neodvráti.

Útok cez maily
SaS po bilbordoch najnovšie siaha po elektronických médiách. Do televízie nasadili kontroverzný spot s exposlancom Jánom Cuperom -- politik má však na rozdiel od internetovej verzie klipu tentoraz "vyštvorčekovanú" tvár.

Hlavná postava referenda potvrdila, že do ulíc sa už členovia jeho strany nevyberú -- na voličov však "zaútočí" cez sieť. "Najali sme si spoločnosť z Banskej Bystrice, ktorá rozpošle maily veľkému množstvu ľudí," povedal HN šéf SaS o ďalšej predreferendovej iniciatíve s názvom Poďte voliť.

Do ulíc sa však na rozdiel od Sulíka chystá líder Obyčajných ľudí a člen poslaneckého klubu SaS Igor Matovič. Dnes chystá kampaň na Námestí SNP v Bratislave. "Nebudú však žiadne párky ani guláš," povedal pre HN. Jeho štvrtková akcia má byť prekvapením.

Podľa reklamného experta Michala Ruttkaya je na nasadzovanie spotov už neskoro a to, čo sa objavilo na internete, skoro zanikne. "Je vidieť, že SaS má problém s načasovaním a badžetom na kampaň." Kampani podľa neho chýba väčšia podpora politických elít. Aj keď bilbordy nesú jasné a presné posolstvo, Ruttkay tvrdí, že sa mali objaviť skôr ako na prelome mesiaca.

Jedinou koaličnou stranou, ktorá popri SaS referendum otvorene podporuje, je Most-Híd. Tá už na hlasovanie svojich občanov vyzvala. "Určite plánujeme adresovať občanom ešte jednu výzvu na tlačovej konferencii koncom týždňa," potvrdil HN predseda Mosta Béla Bugár. Voličov sa Bugár chystá vyzvať aj osobne počas svojej cesty do regiónov na východnom Slovensku, ktorú plánuje v nadchádzajúcich dňoch.

Nechávajú to na voličov
Poslanci za stranu OKS, ktorí sú členmi klubu Most-Híd, naopak, žiadne výzvy svojim priaznivcom adresovať nebudú. "Necháme to na nich, aby sa sami rozhodli," hovorí predseda konzervatívcov Peter Zajac. Prípadný neúspech referenda nepovažuje za tragédiu. "Referendová otázka, ktorá sa najviac medializuje, sa týka zúženia len priestupkovej imunity. Na jej zrušenie stačí koalícii obyčajný zákon, ktorý schváli jednoduchou väčšinou," dodáva Zajac. Osud otázok nastolených v referende teda podľa neho ostáva v rukách vlády.

SDKÚ-DS ani KDH verejne referendum nepodporujú, rozhodnutie nechávajú na svojich voličoch. Ľudia môžu v sobotnom plebiscite rozhodnúť o zúžení poslaneckej imunity, znížení počtu poslancov zo 150 na 100 či zrušení koncesionárskych poplatkov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:27