StoryEditor

Blíži sa Orbán. Má nás na muške

09.04.2010, 00:00

Prísľuby o dvojitom občianstve, zvolávanie maďarských firiem zo Slovenska späť do vlasti, či náznaky o presadzovaní autonómie pre Maďarov žijúcich u nás. Takéto vyhlásenia už zazneli spoza našich južných hraníc z úst lídra najsilnejšej maďarskej strany Fidesz Viktora Orbána.

Sľuby by sa po víkende mohli stať realitou - Orbán je totiž najpravdepodobnejší víťaz volieb v Maďarsku a budúci premiér. Jeho strana Fidesz môže podľa prieskumov získať ústavnú väčšinu. Na Slovensku vykresľujú Orbána ako hrozbu najmä koaličné strany SNS a Smer-SD.

Fico - ochranca krajiny
Šéf Fideszu tiež nedávno avizoval, že ak prevezme vládu, najskôr bude u nás rokovať "s Maďarmi z felvidéku", až potom so slovenskou vládou. Slovákom dokonca odkázal, že majú komplexy, pretože musia bojovať o vlastnú identitu. Na Orbánove útoky reaguje u nás pravidelne najmä SNS, pridáva sa aj premiér Robert Fico.

Tvrdí, že bude ochraňovať svoju krajinu. "Ak po vzniku novej vlády, v ktorej s veľkou pravdepodobnosťou bude sedieť Fidesz, sa začnú prijímať opatrenia, ktoré budú presne také, ako ich naznačovali v predvolebnom období, tak to významne zhorší slovensko-maďarské vzťahy. Budeme Slovensko chrániť," povedal včera Fico podľa TASR. Varuje pred "politikou extrémizmu", ktorú podľa neho hlási jednak Fidesz a ďalšia menšia národne orientovaná strana Jobbik.

Poslanec Jozef Halecký z ĽS-HZDS hovorí, že oni sa na rozdiel od svojich koaličných partnerov zdržiavajú zbytočných výrokov, no pritom aj oni ochraňujú záujmy štátu.

Prichádza radikalizácia
Nacionalistický kurz Viktora Orbána vyplýva podľa politológa Juraja Marušiaka najmä z požiadaviek jeho voličov. Túto rétoriku si môže posilňovať v prípade, že ekonomický prepad krajiny sa bude prehlbovať a on si bude chcieť udržať potrebné hlasy. Politológovia potvrdzujú, že voľby u našich južných susedov budú na Slovensku príležitosťou na vyťahovanie maďarskej karty a zastrašovanie.

To má zaúčinkovať najmä na národne orientovaných voličov. "Vzájomné vzťahy medzi krajinami sa po voľbách zrejme vyhrocovať budú, očakávam radikalizáciu," predpokladá Marušiak. Radikalizácia na slovenskej či maďarskej strane pritom podľa neho oslabuje šance na umiernenie napätých vzájomných vzťahov.

Radšej neprovokovať SNS
Podľa Lászlóá Öllösa sa lídra Fideszu, naopak, netreba báť. Očakáva, že maďarská národne orientovaná strana zrejme bude aktívna v otázkach vyššieho štandardu menšinových práv. "Nijaká reálna hrozba neexistuje, všetko je urobené len verbálne, aby mali voliči strach a volili strany, ktoré sa správajú dostatočne militantne," komentoval možné orbánovské hrozby Öllös.
Orbán v kresle maďarského premiéra môže podľa Öllösa aj pozitívne prekvapiť a byť umiernenejší. "Keď sa Fidesz dostane do vlády, pred slovenskými voľbami bude táto strana veľmi opatrná, nebude chcieť provokáciami nahrávať predovšetkým SNS či Smeru."

Analytici sa jednoznačne zhodujú, že lepším slovensko-maďarským vzťahom by pomohla iná koalícia na Slovensku než súčasná, a to najmä bez SNS. "Ak by voliči dali výraznejšiu dôveru KDH a Mostu-Híd, ktoré by sa dostali do vlády s Robertom Ficom, mohli by sme očakávať pozitívnu konsolidáciu," myslí si Michal Horský. Podľa neho súčasná koalícia neveští pre slovensko-maďarské vzťahy nič dobré.

01 - Modified: 2003-10-27 08:28:39 - Feat.: 0 - Title: Švédi vybudovali v Gemeri moderný závod a zachránili Slanú 02 - Modified: 2003-10-27 09:09:14 - Feat.: 0 - Title: Rizikový kapitál hľadá zdravé projekty 03 - Modified: 2003-10-27 09:14:35 - Feat.: 0 - Title: Estónsko je zaujímavé aj ako most na trhy okolitých štátov 04 - Modified: 2003-10-27 09:27:24 - Feat.: 0 - Title: Tlak Kremľa rastie, šéf Yukosu vo väzbe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:01