StoryEditor

Dzurinda "loví" voličov na Zemana

29.04.2010, 00:00
Autor:
borbor

Pravičiar Mikuláš Dzurinda "loví" voličov v predvolebnej kampani pre svoju SDKÚ-DS aj na najznámejšieho českého ľavičiara Miloša Zemana. Stranícke mítingy spojil s autogramiádou novej knihy, ktorá je prepisom vzájomného rozhovoru oboch expremiérov. Predseda SDKÚ tvrdí, že kniha nebola účelovo načasovaná na predvolebné obdobie -- hovorí o náhode. "Vydanie knižky zdržala neplánovaná udalosť -- na začiatku sme boli traja. Človek, ktorý našu debatu moderoval, z projektu nakoniec odstúpil," tvrdí pre HN. Meno "moderátora" zverejniť odmietol -- vraj si to neželá.

Zemana považuje Dzurinda za osobného priateľa, bývalý český premiér je však priateľom aj s Robertom Ficom, ktorého zase SDKÚ považuje za "úhlavného" nepriateľa. Dzurinda však vidí medzi sociálnymi demokratmi Ficom a Zemanom zásadný rozdiel. "Zeman vie seriózne komunikovať aj s politickým rivalom a nikdy sa neuchýli k bezlimitnému populizmu."

Téma "Fico" rezonuje aj v samotnej knihe. Dzurinda ho na viacerých miestach kritizuje -- a dokonca prirovnáva k Vladimírovi Mečiarovi. "Fico sa podobá na Mečiara čoraz viac." Politiku Smeru-SD označuje za "mečiarizmus B". Zeman kritizuje Fica za "populistické opatrenia" typu šrotovné a trinásty dôchodok, koalíciu s SNS a radí mu zrušiť rovnú daň. Súčasnej sociálnej demokracii vyčíta tzv. populistickú úchylku. "Tendenciou ku krátkodobému úspechu, ktorý je ale vykúpený dlhodobou stratou."
Zeman po odchode z ČSSD dnes vedie Stranu práv občanov -- zemanovci. Podľa prieskumov nemá v májových voľbách šancu dostať sa do českého parlamentu. Šéf SDKÚ knihu rozhovorov zajtra pokrstí. Podľa informácií HN bude Zeman na krste chýbať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:21