StoryEditor

Cirkevná daň narazila na katolíkov

24.02.2011, 23:00
Veriaci sa zatiaľ nebudú musieť skladať na fungovanie cirkví. Zámer ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) zaviesť cirkevnú daň včera narazil na nesúhlas katolíckej cirkvi, ku ktorej sa hlási zhruba 70 percent Slovákov.

"Model financovania cirkví funguje podľa boľševického zákona z roku 1949,“ odôvodňoval včera Krajcer, ktorý sa sám hlási ku katolíkom, prečo treba meniť systém. Diskusiu o finančnej odluke cirkvi od štátu otvoril na hrade Červený Kameň, kam si pozval zástupcov 18 registrovaných cirkví.

Percento z daní
Krajcerova materská strana SaS navrhuje, aby namiesto štátu cirkvi financovali veriaci - cez tzv. asignačnú daň. Ak by ju presadila, ľudia by sa mohli rozhodnúť, ktorej cirkvi pošlú jedno percento zo svojich daní. "Pre katolícku cirkev je neprijateľný model cirkevnej dane,“ vyhlásil včera bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Povinná platba by totiž mohla odplašiť farníkov, ktorí by sa jej platenia zbavili, ak by z cirkvi vystúpili.

Naopak, podľa sociologičky Silvie Porubänovej by cirkevná daň ukázala, koľko je na Slovensku skutočných katolíkov. "Ak niekto sa hlási k tomu, že je praktizujúci katolík, tak by malo byť samozrejmé, že sa nevzpiera ani tejto povinnosti. Skutočne by sa ukázalo, do akej miery sme katolíckym národom,“ myslí si Porubänová. Sčítanie ľudu, ktoré sa chystá aj tento rok, podľa nej totiž nedáva presné údaje, keďže sa k náboženstvu hlásia aj ľudia, ktorí ho nepraktizujú.

Ateisti nemusia platiť cirkevnú daň v Nemecku. SaS zatiaľ neuvádza, či by sa priklonila k nemeckému, alebo talianskemu modelu, kde neverci daň platiť musia, avšak ide na sociálne účely. Krajcer však tvrdí, že situácia na Slovensku je špecifická - a preto zostavil expertnú skupinu, ktorá vraj má nájsť optimálne riešenie.

Milióny od štátu
Odstavenie od štátneho rozpočtu by však hlavne menším cirkvám mohlo spôsobiť existenčné problémy. "Počet členov našej komunity je tak malý a sú to väčšinou ľudia v ťažkom penzijnom veku, cez 80 rokov, že tá daň by iste činnosť tejto cirkvi nemohla zachrániť,“ povedal HN Pavol Traubner, čestný predseda Ústredného zväzu židovských obcí. Sám by bol za zachovanie súčasného modelu, kedy štát poskytuje cirkvám financie na prevádzku ich ústredí či platy duchovných. Tento rok ich podporí sumou 37,2 milióna eur. Najviac peňazí dostáva najväčšia - rímskokatolícka cirkev, ku ktorej sa hlási zhruba 70 percent Slovákov.

Cirkvi na to, aby dostávali príspevky od štátu, musia splniť isté podmienky. Ministerstvo kultúry tak v minulosti neuznalo Ateistickú cirkev neveriacich. Krajcer mal včera pre biskupov, kňazov a patriarchov aj dobrú správu. Sľúbil, že im pomôže so získavaním prostriedkov na obnovu cirkevných pamiatok z eurofondov. Štátne dotácie sú totiž podľa neho len kvapkou v mori.

Cirkevné dane v Európe
Nemecko
Registrované cirkvi od roku 1803 vyberajú daň od členov svojej farnosti na základe štátnych zoznamov, kde sú uvedení platcovia daní. Výšku si určujú samotné spolkové krajiny. Každý člen cirkvi má možnosť kedykoľvek ukončiť svoje členstvo, a tým ukončiť povinnosť platiť cirkevnú daň.

Taliansko
Cirkvi sú financované asignáciou z daní. Každý, kto odvádza dane z príjmu, môže poslať určité percento z dane - v súčasnosti 0,8 percenta - niektorej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti. Peniaze občanov, ktorí odmietnu prispievať niektorej z cirkví, štát použije na sociálne účely.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:31