StoryEditor

Vodiči, vyhnite sa kolapsu na ceste k moru

22.07.2010, 00:00
Ideálna dovolenka. Myslite na vysoké pokuty v Slovinsku, pred jazdou do Chorvátska si zvoľte lacnejší variant.

Cestujete na dovolenku autom do niektorej z európskych krajín? Mali by ste ovládať základné pravidlá cestnej premávky, poplatky za diaľnice a rýchlostné cesty. Tiež si treba naštudovať cestu a vopred sa oboznámiť s možnými komplikáciami či pripraviť sa na možné pokuty, ktoré vám hrozia.

Poplatkom za diaľnice sa väčšinou nevyhnete, keďže viaceré destinácie majú mýtny systém, no aj tam sa dá niekedy vymyslieť ako ušetriť.

Ako k slovenskému moru
Stále najobľúbenejším dovolenkovým miestom Slovákov pri mori je Chorvátsko. Vybrať sa môžete dvomi cestami - cez Maďarsko alebo cez Rakúsko a Slovinsko. U nášho južného suseda sa nevyhnete plateniu za diaľničnú známku.

Poplatok za 10-dňovú je 10 eur, takže je cenovo výhodnejšie ísť cez Maďarsko, ktoré má aj pomerne voľné cesty, ako druhou trasou. Rakúšania pýtajú za 10-dňovú nálepku takmer osem eur, no Slovinci až 15, a to len za týždennú. To znamená, že ak idete na dovolenku na viac ako sedem dní, musíte si kúpiť aj ďalšiu na cestu späť.

Cez Slovinsko sa dá prejsť aj po tzv. okresných cestách, no v tom prípade si radšej vezmite dobrú mapu alebo GPS navigáciu. Riskovať jazdu po diaľnici bez nálepky neodporúčame. Pokuta je naozaj mastná - môže sa vyšplhať až na 800 eur!

So zápchami občas rátajte
V Chorvátsku už pred pár rokmi dostavali diaľnicu k obľúbeným miestam dovolenkárov, no zápcham sa občas nevyhnete. Ak idete cez Slovinsko, počítajte so zdržaním najmä na hranici s Chorvátmi. Kolóny vás zastihnú od štvrtka do nedele. "Najlepšie je cestovať v noci. Je samozrejmé, že cesty sú voľnejšie. No na takú cestu by si mali trúfnuť len vodiči s dobrým zrakom,“ upozorňuje analytik Ján Bazovský.

V Chorvátsku funguje mýtny systém, platíte diaľnice po úsekoch. Ak sa chcete vyhnúť poplatku napríklad na ceste do Zadaru, môžete zísť z diaľnice na mesto Senj a ísť po pobreží. Je to cesta romantická, no o niekoľko hodín dlhšia. Pri plných cestách sú aj nehody častejšie, no a vtedy sa pripravte na hodinové čakanie. Môžu vás zdržať aj opravy na cestách - v súčasnosti sa na niektorých úsekoch pracuje. Pred odjazdom by ste mali vedieť, že Chorváti sú na cestách dosť prísni a napríklad alkohol za volantom podobne ako u nás netolerujú vôbec.

K Čechom pomerne lacno
Ak sa vyberiete dovolenkovať do Česka, diaľničnú známku potrebujete aj tam. Týždenná aj mesačná stoja 10 a 14 eur. Riskovať bez nej sa neoplatí. A to ani za alkohol za volantom, ktorý taktiež netolerujú vôbec. Podobne ako v Maďarsku aj Česi pár rokov dozadu zvyšovali pokuty za priestupky. "Netreba riskovať vôbec. Policajti bývajú nekompromisní,“ varuje Bazovský.

Mastné pokuty vás môžu zabolieť aj za priestupky v Nemecku či v prímorskom Španielsku a Taliansku. Tam vás však môžu ako-tak potešiť diaľničné poplatky, ktoré sú pomerne prijateľné. Platí sa mýto za jednotlivé úseky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:30