StoryEditor

Lekári chcú poplatky, Uhliarik je proti

11.04.2011, 00:00
Tlak lekárov a nemocníc na zavedenie poplatkov pre pacientov zo dňa na deň rastie. Šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) má už pre nich odpoveď.

"Ministerstvo zdravotníctva nepovažuje platby pacientov v zdravotníckych zariadeniach za systémové riešenie,“ odkázal cez svoju hovorkyňu Katarínu Zollerovú. Zdravotníkom a pacientom ponúka iný plán. "Pracujeme na projekte individuálneho zdravotného poistenia, ktoré predstavíme odbornej a politickej verejnosti.“ Znamenalo by to, že pacient dostane za príplatok nadštandardné služby.

"Politicky nepríjemné“?
Nemocnice by však chceli vrátiť do zdravotníctva situáciu z roka 2004, keď vtedajší minister Rudolf Zajac zaviedol 50-korunové poplatky za jednodňový pobyt v nemocnici. Viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger tvrdí, že minister sa opatrenia bojí, lebo je politicky nepríjemné. "Bijeme na poplach, no ministerstvo musí zobrať na seba zodpovednosť. Deklarovali sme to opakovane v listoch, pri rokovaniach, odvetvových tripartitách, aby sa prijalo nariadenie vlády, kde by sa stanovili ceny týchto služieb,“ tvrdí pre HN Ottinger. Sám by poplatky za lôžko a stravu stanovil na úroveň 4 eur na deň. Pacienti sa podľa Ottingera musia o svoju stravu starať aj doma, a tak by nemala byť hradená ako zdravotná starostlivosť. Podobné je to s praním posteľnej bielizne. Potrebu spoplatniť pacientom pobyt v nemocnici asociácia zopakovala aj na zasadnutí svojej Rady koncom minulého týždňa.

O spoplatnenie hospitalizovaných pacientov žiadali ministerstvo aj fakultné nemocnice. "Navrhli sme to pri poslednom okrúhlom stole,“ uviedla prezidentka Asociácie fakultných nemocníc Iveta Marinová.

Malacky s poplatkami
Poplatky za pobyt a stravu v nemocnici už v priebehu apríla môžu očakávať pacienti v nemocnici v Malackách. "K tomuto kroku sme boli prinútení, keďže návrh výšky úhrady výkonov zdravotných poisťovní pokrýva iba samotný zdravotný výkon, bez nadštandardných služieb spojených s hospitalizáciou, ktoré naša nemocnica pacientom bežne poskytuje,“ uviedla pre HN hovorkyňa nemocnice Zuzana Kováľová. Cenník jednotlivých služieb nemocnica ešte neposkytla.

Viceprezident Asociácie nemocníc tvrdí, že bez nariadenia vlády, ktoré stanoví tieto poplatky, je ich vyberanie nad rámec zákona. "Právny stav je taký, že tie služby sú uvedené v zákone, ale v nariadení vlády je za pobyt na lôžku alebo stravovanie ich cena nula,“ hovorí Ottinger. Vláda by ich podľa neho mala do zákona doplniť.
Slovenská lekárska únia špecialistov o poplatkoch uvažuje tiež. Ku konkrétnym úkonom a ich cenám sa však zatiaľ nechce vyjadrovať. Únia bude mať v júni valné zhromaždenie. "Potom budem vedieť povedať konkrétne," povedal jej prezident Andrej Janco.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:26