StoryEditor

Vyšetrenie, ktoré vie zachrániť život

19.07.2010, 00:00

Hovorí sa, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Bohužiaľ, ani pobyt na slnku nie je neškodný. Nadmerné opaľovanie môže spôsobiť viac než "len" spálenie pokožky, niekedy vedie až k rakovine kože -- melanómu. "Ide o zhubný kožný nádor, ktorý môže vzniknúť z existujúceho pigmentového znamienka, ale aj zo zdravej kože," hovorí doktorka Ružena Trančíková z Ústavu lekárskej kozmetiky. Až polovica diagnostikovaných melanómov vzniká podľa nej z existujúcich znamienok.

Dá sa liečiť
"Na vzniku melanómu sa významne podieľa UV žiarenie a najmä spálenie kože slnkom v detstve dvojnásobne zvyšuje jeho vznik v dospelosti," vysvetľuje Trančíková. Je tu však jedna dobrá správa: "Napriek tomu, že ide o zhubný kožný nádor, je vyliečiteľný, ak sa diagnostikuje včas." Na odstránenie kožných útvarov potom existuje viacero metód.

Aj tu je najdôležitejšia prevencia. "Znamienka odporúčame skontrolovať v priemere raz za pol roka." Najmodernejším spôsobom diagnostiky je digitálna dermatoskopia. Podľa Trančíkovej ide o bezbolestné vyšetrenie, vykonávané špeciálnou digitálnou kamerou. "Je to bezpečný a neinvazívny spôsob odhalenia zhubných kožných nádorov. Počítač pri diagnostike konkrétneho kožného útvaru porovná mnoho špecifických rysov kožných lézií, ktoré oko nepostrehne. Po rýchlej počítačovej analýze viete výsledok ihneď po vyšetrení. Navyše sú údaje uložené v pamäti počítača dermatoskopu a sú kedykoľvek k dispozícii na presné porovnanie vývoja vášho kožného útvaru v čase." Cena digitálnej dermatoskopie sa pohybuje od 10 do 20 eur.

Pozor na zmeny
Vyšetrenie odporúča lekárka absolvovať v prípadoch, že zaznamenáte akúkoľvek zmenu súvisiacu so znamienkom, ako zmena jeho tvaru, veľkosti, farby, krvácania, neostrosti okrajov či zmeny citlivosti. "Kontrola je vhodná aj pri zmene v bezprostrednom okolí znamienka či v prípade novovzniknutých znamienok, najmä po 25. roku života," dodáva Trančíková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:23