StoryEditor

Vládna repríza. Ficovi ostali SNS a HZDS

09.06.2010, 00:00
Autor:
borbor

Je nedeľa 13. júna, krátko po polnoci. Robert Fico si môže zhlboka vydýchnuť. Štatistický úrad má spočítané všetky volebné

 okrsky a je jasné, že voľby pre neho nemohli dopadnúť lepšie. "Sme víťazi! Absolútni víťazi! Voliči pochopili, že pravicový zlepenec by bol pre krajinu nešťastím, pochopili, že len silný sociálny štát je zárukou istoty v ťažkých časoch,“ znie prvá povolebná reakcia premiéra.

Krajná alternatíva?
Karty rozdáva on - na vládnutie potrebuje ešte dvoch partnerov, na výber má hneď niekoľko možností. Do parlamentu sa okrem Smeru-SD dostali aj obaja jeho doterajší koaliční partneri SNS a ĽS-HZDS, z piatich pravicových strán dokázali 5-percentnú hranicu prekročiť štyria. Z kuloárov okamžite prenikajú informácie, že Fico reprízu trojlístka Smer - HZDS - SNS zvažuje len ako krajnú alternatívu a uprednostní skôr kombináciu s pravicovými stranami.

"Robert Fico je už unavený z problematického vzťahu so Slotom a s Mečiarom. Máme informácie, že predvolebné vyhlásenia pravicových strán, že po voľbách so Smerom do vlády nepôjdu, už neplatia. Nemôžu si dovoliť dve volebné obdobia byť mimo hry,“ potvrdil HN vysokopostavený zdroj zo Smeru.

Eufória Smeru z absolútneho víťazstva však trvá len chvíľu. Pravica iba deň po voľbách, v pondelok, Ficovi odkazuje - čo sme povedali, to platí. "Ak si Robert Fico myslel, že mu budeme robiť štyri roky komparz, tak sa hlboko mýlil,“ vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ. Občanom odkazuje, že ak nemá pokračovať ekonomický, právny a morálny úpadok, už onedlho budú nevyhnutné predčasné voľby. Ficovi ešte skôr, ako ich stihol osloviť, dávajú košom aj ostatné pravicové strany.

Fico: Je to dobré
Smeru tak ostáva jediné - zopakovať si štyri roky s Jánom Slotom a Vladimírom Mečiarom. Robert Fico pred médiami odmieta, že vládu s SNS a HZDS považoval len za núdzové riešenie. "Je dobré, že môžeme pokračovať v načatej robote. Kontinuita je v čase krízy predpokladom na dobré a rýchle riešenia.“ Mečiar a Slota ostávajú opäť mimo významných funkcií, zaraďujú sa medzi radových poslancov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:04