StoryEditor

Nátlak u Galka sa nenašiel

15.03.2011, 23:00

Vojenská prokuratúra definitívne zmietla zo stola kauzu spornej bezpečnostnej previerky u ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS). Šéf rezortu ju vlani za podozrivých okolností podpísal exriaditeľovi Vojenskej spravodajskej služby Milanovi Hudecovi. Ten ostal pracovať pre štát, pôsobí na ministerstve hospodárstva ovládanom stranou SaS.

Skutok sa nestal
Vyšetrovatelia od leta skúmali, či Hudec v súvislosti so svojou previerkou neporušil zákon. Podľa trestného oznámenia ešte ako šéf vojenského spravodajstva údajne tlačil na svojho podriadeného, aby o nezrovnalostiach v previerke pomlčal. Za ututlanie prípadu mu mal ponúkať vyšší plat a povýšenie. Po údajnej ponuke dôstojník vojenského spravodajstva, ktorého Hudec neskôr prepustil, podal trestné oznámenie.

Prokurátor protizákonné konanie neodhalil. V týchto dňoch rozhodol o zastavení trestného stíhania vo veci trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a trestného činu nátlaku. "Trestné stíhanie bolo zastavené uznesením podľa Trestného poriadku, pretože bolo nepochybné, že sa skutok nestal," zdôvodnil hovorca Hlavnej vojenskej prokuratúry Branislav Kupec. "Rešpektujeme toto rozhodnutie," reagoval hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf.

Hudec vlani čelil podozreniu, že bezpečnostnú previerku, potrebnú pre výkon funkcie šéfa vojenského spravodajstva, získal bez toho, aby vôbec prešiel preverovaním. Minister Galko, ktorý previerku podpísal, to poprel, Hudeca však po pár dňoch vo funkcii odvolal. Romanom Mikulcom ho nahradil vo chvíli, keď dostal informáciu od Vojenského obranného spravodajstva, že v Hudecovom spise sú nezrovnalosti v dátumoch. Doklad, ktorý potreboval na udelenie previerky, mal neskorší dátum než samotná previerka. Ministerská kontrola porušenie zákona nezistila.

Pracuje pre Miškova
Hudec aj po odvolaní z funkcie ostal v službách štátu. Vrátil sa na ministerstvo hospodárstva, kde pracoval pred svojím vymenovaním do čela Vojenskej spravodajskej služby. U ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) robí riaditeľa odboru bezpečnosti a krízového riadenia. S Hudecom sa včera nepodarilo skontaktovať. "Momentálne nie je tu. Je na služobnej ceste," informovala pracovníčka ministerstva.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:26