StoryEditor

Sebechlebania majú svojich hudcov, históriu aj vinice

06.08.2010, 00:00

Ak ste si doteraz mysleli, že dedinka Sebechleby existuje len v rozprávke Sebechlebskí hudci, budete sa čudovať -- je skutočná. Leží na juhu Štiavnických vrchov a podobne ako v spomínanej rozprávke má s tureckými vpádmi niečo spoločné.

K obci patrí aj pamiatková rezervácia Stará Hora, vzdialená asi tri kilometre. Ľudia tu podobne, ako v neďalekých Brhlovciach, využili opracovateľnosť tufových skál a vykopávali si do nich priestranné pivnice. Tu sa v čase nebezpečenstva skrývali niekedy aj celé mesiace.

No tieto stáročné pivnice využívajú Sebechlebania dodnes, hoci ich účel sa zmenil. Podnebie predurčili obec k vinohradníctvu. A v Sebechleboch neexistuje jediná pôvodná rodina, ktorá by nevlastnila vinicu aj so starodávnou pivnicou. Nad pôvodnými dierami si ľudia postavili domčeky, a tie sa dedia z generácie na generáciu. Na Starej Hore nájdete stavby, nezriedka staré aj 150 rokov. A hoci sa tu celoročne nebýva, človek počas prechádzky historickými uličkami nadobudne dojem, že sa presunul v čase.

Najväčším zážitkom je však vstup do pivnice, kam vás domáci ochotne pozvú. Aj počas najhorúcejšieho leta ostáva tam hlboko dole chladno okolo osem stupňov. Navôkol vás ležia v radoch staré dubové sudy, plné miestneho samorodého vína. Medzi vinármi býva považované za podradné, no Sebechlebania naň nedajú dopustiť. Jeho príjemná vôňa a kyselkavá chuť je návyková. A domáci radi ponúkajú na "koštovku" z viacerých sudov. Pite však opatrne. Po pár pohárikoch sa stáva výstup z chládku späť do letných horúčav dosť riskatný.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 19:30