StoryEditor

Tendre bude strážiť internet

24.06.2010, 00:00

Už žiadne kauzy ako emisie či nástenka? Nová koalícia avizuje sprísniť pravidlá verejného obstarávania, ktoré zaobalila slovami boj proti korupcii. Verejné súťaže, ktoré sa týkajú verejného majetku či financií, majú byť podľa budúcej vlády prísnejšie strážené verejnosťou pomocou internetu.
 

Stop korupcii?
Elektronické obstarávanie bude tým hlavným krokom. "Tieto opatrenia sú účelné a pokiaľ budú fungovať v praxi, znížia výrazne výskyt korupcie vo verejnom obstarávaní,“ hodnotí budúci poslanec KDH Radoslav Procházka. Dodáva, že kresťanským demokratom, čo sa tejto oblasti týka, prešli všetky ich návrhy.

Expertka na verejné obstarávanie Helena Polónyi si však nemyslí, že korupciu odstráni internet. "To nepomôže, ak podmienky účasti a kritériá hodnotenia ponúk zostanú rovnaké.“ Podľa nej nová vláda zbytočne zahrnula sprísnenie podprahovej metódy obstarávania, keďže toto už zákon upravuje. Nesúhlasí ani s návrhom, aby mohol byť nejaký uchádzač vylúčený zo súťaže, ak ponúkne "príliš nízku cenu“. "Niektorí uchádzači úmyselne "podlezú“ cenu, aby vyhrali, no komisia nemá nastavené pravidlá, aby vedela posúdiť vysvetlenie uchádzača z hľadiska ekonomických výhod,“ konštatuje. Procházka hovorí, že treba počkať na prax a potom sa ukáže, že fungujú a že boj s korupciou je úspešnejší. "Myslím si, že odhodlanie koalície dáva veľmi dobré vyhliadky na to, že sa tie pravidlá dôsledne dodržiavať budú.“
 

Všetko na webe
Kauza emisie Ficovej vlády vznikla aj preto, že nikto nevedel, akú zmluvu o predaji emisných kvót podpísalo ministerstvo životného prostredia, čím došlo k nevýhodnému biznisu. Toto by malo byť už minulosťou. Všetky zmluvy, ktoré sa týkajú verejných zdrojov, by mali ísť na internet, čo expertka Polónyi zhodnotila ako zmysluplné opatrenie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:14