StoryEditor

Voľbám hrozí najnižšia účasť

29.04.2010, 00:00
Pri tohtoročných parlamentných voľbách hrozí historicky najnižšia účasť voličov. Zhodujú sa na tom viacerí odborníci.

Podľa nich zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že v júni príde k urnám viac ľudí ako pred štyrmi rokmi. Vtedy totiž volilo len niečo vyše polovice voličov. 

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus upozorňuje, že na rozdiel od výsledkov prieskumov je v skutočnosti zhruba polovica voličov stále nerozhodnutá. "Hrá sa o každého druhého občana Slovenskej republiky s volebným právom, je o koho hrať.“

"Skalných“ má opozícia
Menšia účasť vo voľbách by mohla pomôcť najmä opozičným stranám SDKÚ-DS a KDH, tvrdia analytici. Tie majú isté zázemie a stálych voličov. Politológ Pavol Marchevský si myslí, že by nízke percento mohlo hrať do karát aj SMK. "U ich voličov sa dá očakávať, že pôjdu voliť.“ Mesežnikov však upozorňuje, že o prívržencov SMK budú bojovať najmä bugárovci a ich Most-Híd, účasť tak v tomto súboji nebude hrať veľkú úlohu.

Najsilnejšia opozičná strana SDKÚ prostredníctvom šéfa poslaneckého klubu Stanislava Janiša tvrdí, že recept na nerozhodnutých ľudí má. Chcú ich presvedčiť riešeniami, ako vyjsť zo zlej ekonomickej situácie. "Za našej éry ľudia mali prácu, mladí perspektívu, mohli si brať hypotéky a za štyri roky sú na nule.“

Nižšie percento voličov podľa odborníkov, naopak, neprospeje vládnej ĽS-HZDS. Mečiarovci totiž nemajú nových sympatizantov a môžu sa spoliehať len na "hŕstku skalných sympatizantov“.

Prezident na scéne
Na vážkach je aj vládny Smer-SD. "Čiastočne môže byť nízka účasť nevýhodou Smeru. Môže vznikať psychologický efekt, že Smer má veľké preferencie, tak si volič povie, že jeden jeho chýbajúci hlas nič neohrozí,“ hovorí Slosiarik. Ak si to podľa neho povie väčšie množstvo ľudí, preferencie Smeru môžu klesnúť.

Práve s volebnou účasťou by strane Roberta Fica mohol pomôcť prezident Ivan Gašparovič. Predseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž HN potvrdil, že strana ho plánuje osloviť, aby vyzval ľudí voliť. Tvrdí, že počas ich vlády nebola žiadna veľká celospoločenská téma, ktorá by ľudí výrazne aktivizovala, aby šli voliť. "Naše vládnutie bolo pokojné“

Hovorca prezidenta Marek Trubač však popiera, že by došlo k nejakým dohodám so Smerom. "Pán prezident nepotrebuje takéto odporúčania, a vonkoncom nie od politickej strany.“ Dodal, že prezident vyzýva na zodpovednosť občanov pred každými voľbami a urobí tak aj teraz.

Jediný tromf pre SNS

Z nízkej účasti by nemala profitovať ani strana SaS. Podľa Mesežnikova sa totiž nemusia potvrdiť predvolebné prieskumy a ich súčasní sympatizanti môžu nakoniec podporiť SDKÚ či Most. So šancami zažiť veľký úspech vo voľbách by nemali počítať ani národniari. "SNS síce nemá stabilný elektorát, má však jeden tromf, a tým je maďarská karta,“ uviedol politológ.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:28