StoryEditor

Firmy ušetria na zdraví pre zamestnancov

26.10.2009, 18:30
Autor:
mlml
Firmy od nového roka ušetria na svojich zamestnancoch. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje vyhlášku, ktorá určí zamestnávateľom nové pravidlá -- rekondičný pobytov pre svojich ľudí (na snímke minister zdravotníctva Richard Raši).

Zmeny sa dotknú aj pracovnej zdravotnej služby. „Účelom návrhov je finančná úspora pre zamestnávateľov v čase finančnej a hospodárskej krízy,“ hovorí odborníčka na pracovné lekárstvo Ľudmila Ondrejková z Úradu verejného zdravotníctva.

Spokojné budú obe strany
Každá firma, ktorá dnes zamestnáva ľudí v zdravotne škodlivom prostredí, im musí zaplatiť rekondičné pobyty. Tie nesmú byť kratšie ako dva týždne. Zamestnávateľov to stojí nemalé peniaze – zo svojich vreciek platia náklady na cestu, ubytovanie, stravu aj procedúry. Od nového roka by to malo byť inak. Novinkou bude takzvaný rehabilitačný pobyt v súvislosti s prácou.

„Potrebné procedúry bude môcť absolvovať zamestnanec aj  v mieste svojho bydliska, a to v priebehu dvoch rokov,“ vysvetľuje lekárka a odborníčka na pracovnú zdravotnú službu Soňa Kešeláková. Zmenu by mali privítať aj samotní zamestnanci. „Dosť často sme sa stretávali s tým, že zamestnanci nechcú ísť na rekondičné pobyty, pretože musia cestovať od rodiny,“ dodáva Kešeláková.

Iba pre rizikových
Novinkou pre firmy bude aj presnejšie určenie, koho vlastne majú na takéto pobyty posielať. Doteraz to podľa odborníkov nebolo jasné. „Teraz  bude jasne špecifikované, že ide o zamestnancov tretej a štvrtej kategórie pracovných rizík,“ hovorí Kešeláková. Ide o špeciálne skupiny ľudí, ktorí sú vystavení napríklad nadmernému pôsobeniu hluku, prachu či rôznych žiarení. Vyhláška určuje aj to, pre koho rekondičný pobyt nebude – napríklad pre ľudí vystavených riziku ultrafialového alebo elektromagnetického žiarenia.

Zmeny sa pripravujú aj v oblast u malých zamestnávateľov od 50 zamestnancov. Stačí, že firma, ktorá má nerizikových zamestnancov, v období od 31. januára 2010 do 31. decembra 2010 zabezpečí kontrolu ich zdravia len s lekárom alebo verejným zdravotníkom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:29