StoryEditor

Fico ušil program na voličov Slotu a Mečiara (video)

07.04.2010, 00:00

Strana premiéra Roberta Fica loví voličov aj vo vodách koaličných partnerov ĽS-HZDS a SNS. "Kameňom úrazu" je tretí pilier programu Smeru-SD, ktorým chce chrániť slovenskú históriu či brániť štátne symboly. "Nebudú nám na Slovensko chodiť oslavovať maďarskú štátnosť," vyhlásil Fico počas svojho prejavu na programovej konferencii Smeru.

Socialisti s otáznikom
Povedal, že jeho strana je pripravená upozorňovať na hrozby spojené s nárastom veľkomaďarského šovinizmu a extrémizmu. Strana sa tiež v dokumente zaviazala chrániť suverenitu Slovenska, používanie slovenského jazyka a v ďalších rokoch sa chce venovať aj "bohatej histórii Slovenska".
Politológ Miroslav Kusý sa domnieva, že premiér chce takto ďalej lákať voličov strany Jána Slotu, ale aj Vladimíra Mečiara. "V programe strany, ktorá má prívlastok sociálna demokracia, má byť zdôraznená napr. agenda európskeho občianstva či ochrana náboženských, sexuálnych a etnických minorít. To Robert Fico nerobí," zhodnotil Kusý. Odporúča Ficovi, že by si mal skôr ustrážiť svojich vlastných voličov.

Ako z 19. storočia
Podľa Grigorija Mesežnikova líder Smeru hrá opäť osvedčenou maďarskou kartou. "Nie je to radikálny nacionalizmus v podobe napr. SNS, ale je to niečo, čo sa so sociálnou demokraciou určite nezhoduje." Mesežnikov upozorňuje, že sociálnodemokratická strana by riešila susedské problémy štátov skôr rokovaním a nevyzdvihovala by nebezpečný nacionalizmus inej krajiny, ako to už dlhšie robí Fico.
Dnes už nie je medzi európskymi socialistami taký politický subjekt, ktorý by zo svojich programových východísk dával nacionálne tézy ako Smer, dodáva Mesežnikov.
Kusý zašiel ďalej a tvrdí, že Fico pri téme obhajovania národných záujmov používa typickú rétoriku 19. storočia. "Sú to veci, ktoré mali veľký význam vtedy. Dnes, keď sme súčasťou Európskej únie, tak je druhoradá záležitosť vypichovať tieto veci, je to smiešne a staromilské."

Fico - budovateľ
Či program Smeru zaúčinkuje na voličov, je podľa Mesežnikova otázne. "Pre voličov samotný program strany nezohráva veľkú úlohu, dokument si totiž drvivá väčšina ľudí ani nečíta." Tvrdí, že volič sa rozhodne najmä podľa toho, čo z programu strana vyzdvihne na predvolebných mítingoch. Dôležité tiež podľa Mesežnikova je, ako bude Smer hovoriť o sociálnom štáte. "Hovoriť o sociálnom štáte v stále zhoršujúcich sa ekonomických podmienkach je ťažká úloha."
Analýzy ukazujú, že Slovensko sa sociálnemu štátu za Ficovej vlády nepriblížilo, naopak, vzďaľuje sa, tvrdí Mesežnikov. Dodáva, že Robert Fico je síce presvedčený, že je budovateľom, ide však len o predvolebnú rétoriku.

01 - Modified: 2003-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Televízia predáva denníky 02 - Modified: 2003-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obrazovka s nápadom 03 - Modified: 2003-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Duševný relax 04 - Modified: 2003-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažérske akvárium
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:44