StoryEditor

Zákony v rezorte nepíšu lobisti, tvrdí Uhliarik

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) vylučuje, že by v jeho rezorte písali zákony lobisti a ľudia z biznisu. "Odmietame akýkoľvek vplyv takýchto ľudí na legislatívu pripravovanú internými zamestnancami ministerstva," odkázal po svojej hovorkyni Kataríne Zollerovej.

Nekvalitný návrh?
Minister tak reagoval na informácie HN, podľa ktorých mala novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá sa vlani 22. septembra dostala do pripomienkového konania, vzniknúť v počítači právneho zástupcu farmaceutických firiem združených do asociácií Mareka Polakoviča. Vyplýva to z vlastností dokumentu, ktorý sa objavil na oficiálnej vládnej stránke právnych predpisov. Polakovič potvrdil, že sa zúčastňoval za farmaceutický priemysel na všetkých rokovaniach pri tvorbe novely -- odmietol však, že by akýmkoľvek spôsobom zasahoval do textu zákona.

Rezort zdravotníctva pri novele ukazuje na vtedajšieho Uhliarikovho poradcu Martina Filka (dnes je poradcom premiérky) a jeho kolegyňu Angeliku Szalayovú, ktorí ju pripravovali. Podľa Zollerovej však ich legislatívny návrh bol nekvalitný. "Návrh novely zákona bývalých externých zamestnancov sme stiahli ešte minulý rok a ukončili sme s nimi spoluprácu," dodala hovorkyňa. Rezort pripravil nový návrh, ktorý je dnes v pripomienkovom konaní. Ten pôvodný vraj bol na spomínaný portál uložený tak, ako ho dodali Filko a Szalayová. Ministerstvo však tvrdí, že nemá dôkaz, že by zákon vznikal v počítači advokáta farmafiriem.

Nedorozumenie
Filko ešte v utorok pre HN povedal, že poslednú verziu dokumentu má vo svojom počítači s dátumom 20. september. Vo vlastnostiach figuruje meno jeho vtedajšej kolegyne Szalayovej, ktorá pracuje ako analytička inštitútu Health Policy Institute -- ten odmietol, že by autorom minuloročnej novely bol zástupca farmaceutického priemyslu. Celú vec považuje za "nešťastné nedorozumenie". Podľa inštitútu sa meno právnika Polakoviča dostalo do vlastností dokumentu pri zapracovávaní pripomienok v predpripomienkovom konaní.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:11